Alışkanlıklarımız giderek değişiyor

Uygun fiyat için daha çok araştırma yapılıyor

Fiyat artışları nedeni ile insanlar  alışkanlılarını korumakta zorlanıyor. Mesela atıştırmalık gibi gıda ürünlerinde tasarrufa gidiyoruz, Alıştığımız markaları, ürünleri uygun fiyata bulabilmek daha fazla araştırma yapıyoruz. Bulamadığımız durumda da genellikle daha uygun fiyatlı başka markalara geçiş yapıyoruz.

Tercih ettiğimiz ürünü uygun fiyata bulduysak ve o sırada bütçemiz de müsaitse büyük paket tercih ediyoruz ki tekrar aramak zorunda kalmayalım.

Ancak bütçemiz uygun olmadığında da küçük paket dahi olsa tercih ettiğimiz ürünü alanlar da söz konusu. 

Ismarlama azalıyor

Dışarıda yeme-içme, sinema-tiyatro-konser aktivitelerinden vazgeçiyoruz.

Eve dışarıdan yemek ısmarlamak da azalıyor. Dışarıdan alamadığımız ama vazgeçmek de istemediğimiz yiyecek-içecekleri evde üretme yoluna gidiyoruz. Bu üretimi gurur duyacağımız bir olaya çevirmek için bir aile aktivitesi haline getirmeye, özel sunumlar ile taçlandırıp sosyal medyada yayınlamaya başladık. Eskisi gibi ağırlıklı olarak tüketici kimliğimiz ile değil, artık mecburen “türetici” kimliğimiz ile de bazlamadan devşirilmiş pizza, evde demlenip markalı termoslara doldurulan filtre kahve ile gerek lezzeti açısından gerekse prestiji açısından hassas olduğumuz alışkanlıklarımızı korumaya uğraşıyoruz. Bazen başarıyoruz.

Daha çok market gezilip fiyatlar karşılaştırılıyor

SORU: Ürünlerde yaşanan fiyat artışlarını siz nasıl yönetiyorsunuz?

Uygun fiyatlı ürün alternatifleri arayışı kapsamında tüketiciler daha fazla sayıda marketleri gezerek fiyat karşılaştırması yapıyor. Fiyat araştırmasında internetteki bilgi kaynaklarından da faydalanıyor.Uygun markalara geçiş de yaygın bir alışverişçi davranışı olarak gözlemleniyor.

Sinema, tiyatro ve konser giderlerinde kısma

SORU: Ürünlerde yaşanan fiyat artışlarını siz nasıl yönetiyorsunuz?

Pandemi döneminde başlayan eve dönük yaşam tarzı, bu sefer ekonomik gerekçelerle hayatlarımızda yer almaya devam etti.Dışarıda vakit geçirilen dönemlerde de kafe, restoran gibi mekanlarda vakit geçirmek, yeme-içme satın alımı azaldı. Evde hazırladıkları içecek ve yiyecekleri dışarı giderken yanında getirmek yaygınlaştı. Eskiden dışarıda tüketilen yiyeceklerin bir kısmı evlerde hazırlanmaya başlandı.

Yeni eğilimler

İçerisinden geçtiğimiz dönemde sıradan zamanlardan farklı bir gerçeklik sunuyor.

Bu dönemde rutinlerimiz de değişime uğruyor. Kuşkusuz, ekonomideki olumsuz etkileri olan dönemler de kendi rutinlerini yaratıyor. Duygularımız, değerlerimiz, nasıl bireyler olduğumuz, kim olmak istediğimiz, kendimizi nasıl gördüğümüz, önceliklerimiz ve nasıl bir yaşam sürmek istediğimiz hepsi bu rutinlerin şekillenmesinde rol oynuyor.  

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir