İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül’de yaşamını yitirdi.
Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi ülkede infiale yol açtı.
Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayıldı.
Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösteriler nedeniyle idam cezası da verildi.
Hamaney, binlerce gösterici için af kararı verdi
İran devlet televizyonu, İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei’nin tavsiyesi üzerine İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ülkede Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösterilerde tutuklanan binlerce gösterici hakkında af kararı verdiğini duyurdu.
Hamaney’in verdiği af kararından tam olarak kaç göstericinin yararlanabileceği açıklanmazken, söz konusu karar ile binlerce göstericinin serbest kalacağı belirtildi.
Mahsa Amini gösterilerinde idam cezası alanlar
Hamaney’in göstericiler için aldığı af kararından, Mahsa Amini gösterilerinde tutuklanan ve haklarında “casusluk, kasten adam öldürme ve yaralama, kamu malına zarar verme ve kundaklama, muharebe ve yeryüzünde bozgunculuk çıkartma” suçlamaları olmayan kişilerin yararlanabileceği aktarıldı.
Ayrıca af kararında; kronik rahatsızlığı olanlar, çocuğuna bakmak zorunda olan kadınlar, yaşı 60’ın üzerinde olan kadın ve yine yaşı 70’in üzerinde olan erkekler ile mahkemenin ceza olarak verdiği kefaleti ödeyemeyenlerin serbest bırakılacağı ve cezalarında indirime gidileceği açıklandı.
Alınan kapsamlı af kararında, Mahsa Amini gösterilerinde idam cezası alan kişiler hakkında af veya cezalarında indirim yapılıp yapılmayacağı konusuna değinilmedi.