Millet İttifakı, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerine sayılı günler kala kriz üzerine kriz yaşadı.
14 Mayıs olarak açıklanan seçim tarihi öncesi, 6’lı masa liderleri ortak adayda mutabık kalamadı.
Toplantıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun isminin öne çıkması İyi Parti Lideri Meral Akşener tarafından onaylanmadı.
Masayı dağıtan Akşener, 3 Mart’ta yapılan partisinin GİK toplantısı sonrası, aylarca oturduğu masayı adeta topa tuttu.
Yaşanan krizin ardından masanın geriye kalan 5 üyesi, dün yeniden toplanma kararı aldı ve Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi.
İmamoğu ve Yavaş arabuluculuk yaptı
Toplantıdan saatler önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Akşener’i ziyaret ederek arabuluculuk rolü üstlendi.
Kısa süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Akşener’in de bir görüşmesi oldu ve sonrasında Meral Akşener, toplantıya katılmak üzere yola çıktı.
Masaya döndüğü kesinleşen İyi Parti Lideri’nin kararı, parti binası önünde toplanan vatandaşlar tarafından tepki çekti.
Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ilan edildi
Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı toplantı saatlerce devam etti. İlerleyen saatlerde parti binası önündeki vatandaşların karşısına çıkan liderler, burada Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını resmen ilan etti.
Toplantıdan sonra da 6’lı masadaki isimlerin imzalarının bulunduğu ortak mutabakat metni yayımlandı.
Büyük bir hareketliliğin yaşandığı günün ardından DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, FOX TV’ye katılarak açıklamalarda bulundu.
“Avrupa Birliği’nde bu kalitede iş yok şu anda”
Burada, Millet İttifakı’nın ortak mutabakat metnini övmeye doyamayan Babacan, şu ifadeleri kullandı:
Geçiş süreci yol haritası ne demek; bir ortak yönetim modeli. Yani 6 parti seçimden sonrası ülkeyi beraberce nasıl yönetecek. Dün biliyorsunuz sadece cumhurbaşkanı adayımızı açıklamadık aynı zamanda 6 partinin ülkeyi ortak nasıl yöneteceğini detaylarıyla ilan ettik. İnanın şu anda bizim yaptığımız iş var ya, Avrupa Birliği’nde bu kalitede iş yok şu anda. Avrupa Birliği demokrasilerine bakın, seçimlere bakın, bizim kalitede çalışmayı çok az görürsünüz. Belki Almanya’da, Hollanda’da falan tek tük denk gelirsiniz. Ama bu kadar kalitede bir çalışma yok.
“Avrupa bize aferin diyecek”
Bütün Avrupa’dan bunu izliyorlar. Ben Davos’taydım orada kaç tane gazeteci belli başlı gazetelerin sahipleri Genel Yayın Yönetmenleri orada. Geldiler bana hepsi sordular ‘Ne yapıyorsunuz?’ Ben de anlattım, bir İspanyol gazeteciye de mülakat verdim. Onların hepsine bunları anlattım, dediler ki çok güzel bir şey. Yapıyoruz dedim. Şimdi Avrupa’dan da bakacaklar aferin Türkiye’ye diyecekler.
6’lı masanın imzalarıyla yayımlanan ortak mutabakat metnindeki maddeler şu şekilde:
1- Geçiş sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3- Geçiş sürecinde Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4- Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5- Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6- Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7- Cumhurbaşkanlığı kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8- Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanı’nın var ise siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanı’nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.