Çiğdem Yılmaz – Emekliliklerinde Alanya’ya yerleşen Almanlar, Türkiye’yi çok sevdiklerini ve burada çok güzel dostluklar kurduklarını belirterek, “Türkiye artık bizim evimiz. Ölürsek de buraya gömülmek istiyoruz” diyor. Türkiye’deki Alman nüfusunun büyük çoğunluğu Antalya’da yaşıyor ve önemli bir kısmı Alanya’da ikamet ediyor. 6 bin üzerinde Almanın yaşadığı Alanya’da, emekli olup yerleşenlerin sayısı oldukça fazla. Alanya’yı ikinci vatana dönüştüren Almanların büyük çoğunluğu, tatil için gelip Alanya’yı çok severek kalanlar. Alanyalılar, ilçeye yerleşen Almanlar için, ‘Yeni Alanyalılar’ diyor. Biz de, Alanya’ya yerleşen ve “Türkiye’ye artık bizim evimiz” diyen ‘Yeni Alanyalılar’la konuştuk.
‘Beni Türkiye’ye gömün’
Ursula Greune(70) 90’larda eşi Manfred Greune ile birlikte ilk tatillerini Marmaris’e yaptıklarını eşinin Türkiye’yi çok beğendiğini söylüyor. Sonraki yıllarda da Alanya’ya tatil için geldikleri söyleyen Greune, “Eşim de ben de Türkiye’yi hep sevdik ancak benim buraya yerleşme gibi bir düşüncem yoktu. Eşim 2005 yılında hastalandı ve bana ‘Ben ölürsem lütfen beni Türkiye’ye gömün” dedi. Vefat edince de vasiyetini yerine getirdim ve mezarı Alanya’da. Sonra da onu bırakıp gitmek istemedim. Burada bir ev yaptırdım ve biter bitmez Türkiye’ye geldim. Eşimin mezarı burada diye buraya yerleştim. 17 yıldır Türkiye’deyim ve burası artık bizim evimiz. Burada da çok mutluyuz, kimseyle bir problemimiz yok. Ben de öldüğümde buraya gömülmek istiyorum. Cenazemde de hem Katolik hem de Müslüman bir din adamının olmasını istiyorum” diye konuştu.
‘Alanyalılar çok sıcak’
Alanya’ya yerleşenlerden biri de Nils Noffke(55). Tatil için sık sık gelip gittiği Alanya’ya 6 yıl önce yerleştiğini söylüyor. Noffke, “Buranın insanı da iklimi de çok sıcak. Alanya’ya yerleşmeden önce iki ev aldım ve kısa bir süre sonra da gelip yaşamaya başladım. Burayı çok seviyorum. Şu an herhangi bir iş yapmıyorum. Birikimlerim yetiyor” diyor.
Wolfgang Sehabert(75) ve Maria Sehabert(74) çifti de 1.5 yıl önce Alanya’ya yerleşmiş. 20 yıl boyunca Türkiye’ye gelip gittiklerini söyleyen çift, emeklilerini Türkiye’de geçirmek istedikleri için burada olduklarını ve Türkiye’nin havasını çok sevdiklerini belirtiyor; “Alanya’ya yerleşmek hayalimizdi ve bu hayalimizi gerçekleştirdik. Burayı çok seviyoruz. Öldüğümüzde de buraya gömülmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İhes Goldstein de (30) 1995 yılından beri burada. Eşiyle tatil için geldiği Türkiye’ye aşık olduğunu söyleyen Goldstein, çalıştığı Alman şirketine, İstanbul’daki şubesinde çalışma teklifini sunmuş. Bu talebi şirket tarafından kabul edilince de eşiyle birlikte İstanbul’a yerleşmiş. Sonra da Alanya’ya. 28 yıldır Türkiye’de yaşayan Goldstein, “1991 yılında tatil için gelmiştik ve çok beğendik. İnsanı da denizi de çok güzel. Burayı merak ettik ve sevdik. Eşim de ben de emekliyiz ve burada çok mutluyuz. 30 yıla yakındır Türkiye’deyiz, buradaki insanlarla çok güzel dostluklar kurduk” diye konuştu.
‘Eşimin mezarı burada’
Doğma büyüme Almanyalı olan Fatma Berkhan da (73), 8 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Eşi ile birlikte emekli olduktan sonra Alanya’ya yerleştiğini belirten Berkhan da şunları söyledi: “Eşimle gençlik yıllarımızda 2 defa motosikletle Türkiye’ye geldik. Emekli olunca buraya yerleşmeyi planladık ve öyle de yaptık. Eşimi 3 yıl önce kaybettim ve mezarı burada. Ben de öldüğümde burada gömülmek istiyorum. Buranın insanında iklimini de seviyorum. Almanya’da güneş yok, insanları da çok soğuk. Burada herkes insan canlısı.”
Ursula Greune (ayaktaki) eşi Manfred Greune (yanında) ölünce vasiyetini yerine getirerek Alanya’da toprağa vermiş.
‘Burada yerleşik 6 bin Alman var’
Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu da Alanya’ya yerleşen Almanlar ve diğer yabancılarla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Almanların ilk tercih yeri Alanya ve ilk kez 1940’lı yıllarda gelmeye başladılar. 1970’li yıllarda da burada ev almaya başladılar. Şu an da Alanya’ya yerleşen 6 binin üzerinde Alman var. Alanya’yı çok seviyorlar ve ilk tercih yerleri burası oluyor. Bizler buradaki yerli halk, buraya yerleşenler için ‘Yeni Alanyalılar’ diyoruz. Eskiden Alanlar buralarda çok rahat ev alıyordu, çünkü fiyatı uygundu. Burada 1+1 dairenin fiyatı minimum 200 bin euro. Eğer alacağınız ev deniz manzaralıysa bu fiyat 500 bine kadar çıkıyor.”
133 farklı millet
“Alanya’da şu anda 133 farklı millet yaşıyor. İlk sırada Ruslar ve sonra Almanlar yer alıyor. Normalde Almanlar ilk sıradaydı ancak son yıllarda özelikle de Rus-Ukrayna savaşından sonra bu durum değişti. Burada çok sayıda Rus oligarklar da var. Genç Ruslar da çok fazla ve büyük çoğunluğu home ofis olarak çalışıyor ve bu şekilde çalışmaları yasal.
Alanya’da o kadar fazla yabancı yoğunluğu var ki, bu nedenle Alanya’nın 4 bölgesi ikamete kapatıldı. Çünkü sayıları, yerli nüfusu yüzde 20 aştı. Bir de burada yerli insanların ev kiralama şansları kalmadı. Kiralar inanılmaz derecede arttı. Bu durum buraya atanan devlet memurlarını çok zorluyor. Doktor da, polis de, hâkim de zorlanıyor. Global bir pahalılık var. Buraya gelen yabancılar mutlu ama onların gelmesi buradaki yerli halkı mutsuz ediyor.
Alanya’da eviniz ve paranız varsa yaşamak çok güzel ama paranız ve eviniz yoksa gelmeyin.”
‘Havası güzel hayat ucuz’
Nolfgang Berghann (68) ve Kornelia Berghaan (57) çifti de 3 yıl önce Alanya’ya yerleşti. Tatil için geldikleri Türkiye’yi çok sevdiklerini söyleyen çift, “Biz burayı çok sevdik. Havası çok güzel. İnsanları çok konuşkan ve burası birçok yere göre daha ucuz. Burada rahatlıkla yaşayabiliyoruz. Kendimize ait bir evimiz de var. Hiçbir konuda sıkıntı yaşamıyoruz, insanları da çok konuşkan” dedi.
‘Daha önce de gelmiştim’
Alanya’ya yerleşenlerden biri de 50 yaşındaki Ralf Müller. Alanya’ya 9 ay önce yerleştiğini söyleyen Müller, “Buraya daha önce de gelmiştim ve çok sevmiştim. Hep buraya yerleşme düşüncem vardı. 9 ay önce de bu düşüncemi hayata geçirdim ve burada çok mutluyum” dedi.