Akıllı tarımla üretim artacak

DUYGU ERDOĞAN- 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP), tarımsal üretimin artırılmasına yönelik adımlar öne çıkarılıyor. Bu kapsamda üretimde planlama, üreticiden tüketiciye erişim kolaylığı, iklim krizi etkisi altında su kaynakları ve sistemlerinin verimli değerlendirilmesi konuları ana başlıkları oluşturuyor. Ayrıca gıda arz güvenliğinin enflasyonda arızi şoklara karşı önemli bir güvence olduğu vurgulanarak, buna göre gıda ürünleri fiyatlarının seyrine yönelik çalışmalara da önem veriliyor. 

Makroekonomik programlar kapsamında büyümenin temel yapılarından biri olarak tarımda önceliğin verimlilik ve üretim artışına verildiği görülüyor. Tarımda verimlilik artışlarıyla büyümenin sürdürülebilirliğinin sanayi sektörüyle etkileşim içinde destekleneceği belirtiliyor.

Tarımsal üretimde verim artışının temelinde; işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması; ekilebilir ve sulanabilir alanların genişletilmesi hedefi var. Bitkisel ürünlerin arz talep dengesinin ise yakın zamanda açıklanan üretim planlamasıyla sağlanacağı ifade ediliyor. 

TARLA KENTE TAŞINACAK

Tarımda maliyet azaltacak her türlü sistemin yakından takip edilerek uygulanacağı bir program hazırlandı. Buna göre, özellikle yenilenebilir enerji kullanımı ile dijital kaynaklardan üst düzeyde fayda sağlanması hedefleniyor. OVP’de jeotermal kaynakların yanı sıra, rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı organize tarım bölgelerinin sayısının artırılması öngörülüyor. Lojistik maliyetlerinin azaltılarak tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatla ulaşabilmelerini temin etmek üzere önemli tüketim merkezi olan kentlerin çeperlerinde tarımsal faaliyetin destekleneceği de ifade ediliyor. 

Tarımda veri ağının genişletilmesinin amaçlandığı 2025-2027 OVP ile ayrıca bu dönemde dijitalleşme, yapay zekâ ve veriye dayalı iş modelleriyle akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılacağına dikkat çekiliyor.

OVP’yle arz güvenliği 3 adımda sağlanacak

1- Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini sağlamayı teminen arazinin verim kabiliyeti ile birlikte yağış ve sulama imkânları da gözetilerek stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması hayata geçirilecek.

2- Gıda ve tarım ürünlerindeki kısa ve uzun dönemli arz-talep ve ihracat-ithalat değişimleri ile dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin erken uyarı yaklaşımıyla izlenmesi, değerlendirilmesi ve fiyat istikrarının desteklenmesini teminen ilgili kurumlarla koordine halinde zamanlı maliye ve dış ticaret politikaları uygulamaya konulacak.

3- Serbest piyasa düzeni içerisinde tarımsal ürünlerde fiyat istikrarını desteklemek üzere belirli ürünlerde Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik sağlanacak.

Su için bütçe arttı

2025-2027 dönemi OVP için bir sunum yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimin artırılmasında özellikle ‘su’ vurgusu yaptı. Bakan Yumaklı, “Su kaynaklarımızın etkin yönetimi, geleceğimiz ve ekonomimiz için büyük önem arz ediyor… Kapalı devre sulama sistemleri oranımız yüzde 35. Ancak yaptığımız yeni hiçbir sistemi açık yapmıyoruz artık, hepsi kapalı sistem olarak yapılıyor. Ayrıca üreticilerimizin de damlama sulama gibi sistemlerinin yüzde 50’sini hibe olarak biz karşılıyoruz. 2028’e kadar da oranı yüzde 45’e çıkarma hedefimiz var. 2025 yılında sulama bütçesine ayrılan bütçede yüzde 83 artış yapıldı. Tarımsal üretimin artırılması kararlığını buradan da görmek mümkün” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir