Aile yaşasın diye dava açtı! Anne, ilacı kullanamadan hayatını kaybetti

Ankara’da yaşayan Fatma Tanülkü’ye 2019 yılında meme kanseri teşhisi konuldu. Tedavisi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde devam eden Tankülü’nün tedavi sürecinde doktorlar Türkiye’de olmayan bir ilacın 21 gün boyunca tedavide kullanılmasını uygun gördü. Ancak ilacın 6 dozluk kullanım bedeli o dönem 348 bin 378 lira olunca ailenin maddi gücü ilacı karşılamaya yetmedi. Bu nedenle aile ilacın SGK tarafından karşılanması için başvuruda bulundu. SGK bu talebi reddedince Fatma Tanülkü’nün eşi ve iki çocuğu avukatları Ensar Çaray aracılığıyla SGK’nın verdiği kararın usule ve yasaya aykırı olduğunu belirterek kararın iptal edilmesi için dava açtı.

MAHKEME; “KEYFİ BİR TERCİH SONUCU DEĞİL”

Ailenin talebini inceleyen mahkeme hastanın, “keyfi bir tercih sonucu değil, zorunluluk nedeniyle sağlık kuruluşu ve kurumlarında tedavi yolunu seçecekleri ve yine hayatlarını idame ettirebilmeleri için gereken malzeme ve ilaçların kullanacakları hususunda kuşku bulunmadığı” gerekçesiyle SGK’nın kararını iptal etti. SGK’nın kararını iptal eden mahkeme doktorların reçete ettiği ilacın bedelinin SGK tarafından karşılanmasına hükmetti.

İLACI KULLANAMADAN HAYATINI KAYBETTİ

Mahkeme kararı sonrası aile hemen İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuruda bulundu. Fakat o dönemli kur yükselmesi sebebiyle ilacın Türkiye’ye gelmesi 1 ayı buldu. Ancak bu sürede durumu kötüleşen Fatma Tanülkü, ilacı kullanamadan hayatını kaybetti. Fatma Tanülkü’nün hayatını kaybetmesinin ardından açılan dava düştü ve SGK ilaç için ödenen bedelin iadesini istedi. Bunun üzerine Fatma Tanülkü’nün ailesi emsal karar oluşturması amacıyla davanın devam etmesini ve ilaçların kendilerinde kalmasını istedi. Ailenin başvurusu sonrası yeniden işleme alınan dava sonucunda mahkeme ilacın bedelinin SGK tarafından karşılanmasına karar verdi.

İLACI BAĞIŞLADILAR

Davayı kazanan aile kendilerinde kalan ilacı ise meme kanseri tedavisi gören A.E isimli bir kadının tedavisinde kullanılması için bağışladı. Ailenin avukatı Ensar Çaray yaptığı açıklamada, bu ilacın reçete edildiği hastaların kanser hastalığının son evresinde olan kişiler olduğunu söyleyerek, “Daha fazla mağduriyet yaşanmaması adına bir an evvel ilacın Sağlık Uygulama Tebliği’nde ödenecek ilaçlar listesine alınmasını yetkililerden talep ediyorum. Müvekkiller bu ilacı kendi anne/eşlerinin kullanamaması sebebiyle bir başka hastanın hastalığına deva olması adına ilacı vefattan sonra bağışladılar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir