Ağzınız acıdan yandığında su içmeyin! Kapsaisini çözemiyor, nişastalı gıda şart

Acı biberli yiyecekler tüketildiğinde bazı kişiler acıdan çok etkilenirken bazı kişiler için çocuk oyuncağı olabilir. Acılı gıdalardan sonra ağız için fazlasıyla yanmaya başlayabilir. Bunu önlemek için hemen su içmek isteriz. Ancak su acıyı hafifletmiyor, daha da artırıyor.

Baharatlı yiyecekler, kapsaisinoidler adı verilen bir bileşik ailesi içerdikleri için baharatlı bir tada sahiptir. Acı gıdaların içerisindeki kapsaisin de biber gazının aktif bileşenidir. Kapsaisin nedeniyle oluşan yanma hissi ağızdaki reseptörlerin kapsaisine tepki vermesi nedeniyle gelişir.

Beyne giden sıcaklık hissi, ağız yanmasının devamında terlemeyle kendini belli eder. Bu nedenle ‘acı’ biber hissi çok gerçekçi hissettirir. Ancak yanma hissini gidermek için su tüketilmesi doğru bir etki vermeyecektir. Biberin içinde ne kadar kapsaisin varsa reseptörlerinize o kadar çok bağlanır.

Kapsaisin yağda çözünen bir molekül olduğu için suda çözünemez. Su içtiğinizde maddeler dil etrafına yayılarak yanma hissinin daha da genişlemesine neden olur. Acı hissi yalnızca geçici bir his, ancak sonrasında yoğun bir acı hissine yol açabiliyor. İşte bu da, genişlemenin habercisi.

Acıyı hafifletmeyen su ağzınızı daha kötü hale getirebilir. Su yerine acıyı azaltan farklı gıdalar tüketebilirsiniz. Ekmek, pirinç veya patates gibi nişastalı gıdalar kapsaisini temizleyecektir. Uzmanlar, bir kaşık kadar yağın da iyi geleceğini belirtiyor.

Bir diğer seçenek ise süt ve süt ürünleridir. Sütün hidrofobik yağlar içermesi kapsaisinin bu yağlarda daha kolay çözünmesini sağlar. Buna ek olarak süt ürünleri kazein adında bir protein içerir. İçerisindeki bu madde bir çeşit emülgatördür. Yani yağların ve suyun karışmasına destek olur.

Kazein, süt bardağındaki yağın karışmasını sağlayabilir. Aynı şekilde kapsaisin moleküllerini kolay bir şekilde sarar ve kapsül haline getirir. Bunlar reseptörden uzaklaşmaya yardımcı olacaktır. Yanma hissini hafifleterek acıdan kurtulmanıza yarayacak.

Yanma hissi için süt faydalı bir tavsiye olsa da bazı kişiler süt tüketmek istemeyebilir. Bazı dondurmalar da bol miktarda kazein ve hidrofobik madde içerir. Bazı araştırmalara göre şeker oranı yüksek içeceklerin tüketilmesi acıyı hafifletiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir