Ağır diyet ödemeyin! Metin Arolat’ın ölümü sonrası gözler yeniden bilinçsizce yapılan diyetlerde

HANDE ATILGAN/ANKARA-  Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, ‘şok diyet’ ya da ‘mucize diyet’ uygulamalarının sağlıklı bir vücut ağırlığı yönetiminde yeri olmadığını vurgulayarak, “Hızlı bir şekilde kaybedilen vücut ağırlığının, daha kısa bir sürede ve daha fazlasıyla geri alındığı bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir. Yanlış diyet uygulamalarının ani kalp krizinden, tansiyon düşmesine ve insülin direncine, konsantrasyon bozukluğundan, yorgunluk ve depresyon riskine kadar birçok sağlık sorununa neden olabileceği unutulmamalıdır. Sabırlı olmak, aceleci olmamak, yavaş yavaş kalıcı sonuçlar elde etmek temel kuraldır” dedi.

SIK YAPILAN HATALAR?

Diyette yanlış bilinen ezberler, “Ekmeğin kaldırılması, aç kalmak, tek besin içeren diyetlerkullanmak, popüler diyetlere yönelmek, laktasif/diüretik (bağırsak hareketlendirici/ödem artırıcı)kullanımı” olarak sıralanıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Ergün Koçer de, diyet yapanların hızla zayıflamak için yağı öğünlerinden çıkarma eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Koçer, sık görülen yağsız diyetlerin sonuçlarının önce saç, cilt ve tırnaklarda görünüm bozukluklarıyla ortaya çıktığını, sonra daha büyük sorunlara sebep olabileceğini belirtti. Kalp rahatsızlıkları gibi akla gelen yaygın sorunların dışında, ağır diyetlerin kadın metobalizmasına zararlarına işaret eden Koçer, “Kadınların ağır diyet ve sporla bünyelerindeki yağ oranını tükenmeye yakın hale getirdikleri, aslında hormon metabolizmasının en önemli merkezlerinden olan yağdokuda oluşan aksamaların sonucu hamile kalmakta zorlandıkları görülmektedir” bilgilerini verdi.

Uzman serbest diyetisyenlerin online ortamda danışmanlık hizmeti sundukları HiDoctor platformuna göre, yapılan araştırmalar, diyet yapanların sadece yarısının uzman önerilerini dikkate aldığını, diğerlerinin internette yaygın olarak paylaşılan diyet programlarını kullandığını ortaya koyuyor.

ÖLÜMÜNE DİYETLER

Ana Boot Camp diyeti: En tehlikeli kilo verme yöntemi olarak gösteriliyor. Gün içinde en fazla 500 kalori alınmasına izin veren bir diyet. Kalp krizine ve organ yetmezliğine sebebiyet verdiği ifade ediliyor.

Pamuk Yumağı diyeti: Su veya meyva suyuna bandırılan pamukların yenilmesi yoluyla yapılan bu diyet de insan vücudunda ağır hasarlara yol açan ve bazı kişilerde ölümle son bulan en tehlikeli zayıflama yöntemleri arasında sıralanıyor.

Hollywood diyeti: Diyette karbonhidrat miktarının aşırı kısıtlanması (50 gr/gün’den daha az) ile kanda keton cisimciklerinin artmasına ve ketozise neden olan diyet. Bu diyetin uzun süreli yapılması halinde sıvı-elektrolit dengesi bozuluyor, hiperürisemi ve guta benzer belirtiler, ürik asit taşları oluşabiliyor.

Dukan diyeti: Yüksek proteinli, düşük yağlı ve düşük karbonhidratlı bir beslenme şekli. Aşırı protein alındığında ve birey iyi egzersiz yapmadığında proteinin fazlası vücutta yağa dönüşüyor. Kilo vermeye çalışırken böbrek ve damarların daha fazla zarar görmesi riskiyle karşı karşıya kalınabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir