Afrika pazarını Fas’tan fethedecek

HANİFE BAŞ- Türk firmalarının yurtdışı açılımı sürüyor. Eczacıbaşı Grubu, bu kez Fas’a üretim çıkarması yapıyor. Fas’ın Kazablanka şehrinde temizlik kağıdı fabrikası açan grup, ülkeye 25 milyon euro’luk yatırım yaptı. Dakikada 1.200 rulo tuvalet kağıdı üretilebilen fabrikada, Solo ve Selpak markalarıyla tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete ve mendil olmak üzere 50’yi aşkın çeşitte ürün üretiliyor.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, Fas’taki fabrikanın Afrika’daki ilk yatırımları olduğunu belirterek, “Yüzde yüz Türk yatırımı. Ülkede temizlik kağıtları alanında tek uluslararası yatırımcıyız. Selpak ve Solo markalarımızla, Türkiye’de olduğu gibi Fas’ta da pazar lideri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Potansiyel büyük

Afrika’nın tüketim ürünlerinde organik büyümenin sürdüğü kıtalardan biri olduğunu aktaran Gümrah, “Genç nüfusa sahip Fas, çok önem verdiğimiz bir pazar. Fırsatlar var. Kişi başı tüketim düşük. Önemli işler yapabileceğimize inandığımız bir ülke. Buradaki tesisimiz sadece üretim merkezi olmasının ötesinde yurtdışına açılımda mihenk taşı olacak. 25 milyon euro’luk yatırım yaptık. Öncelikle Fas pazarını hedefliyoruz. Ama buradan başka ülkelere de ihracat yapabiliriz. Kapasite artırma planımız da var. İlk yıl pazar payı hedefimiz yüzde 23, 2026’da bunu yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Fas’ı büyüteceğiz. Fabrika kapasitesi 15 bin ton. 2023’de tam kapasiteye ulaşacak. Sadece Fas’ta 35 milyon euro’luk daha ek yatırım yapabiliriz. Fas’ın yanında Afrika ve Ortadoğu da odağımızda. Yeni ülkelerde yerel fabrikalarla bu hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Gümrah, topluluğun 80’inci yılını kutladığını da anımsatarak, 2022 yılının büyüme yılı olduğunu, bu yıl toplamda 200 milyon euro’luk yatım yapmış olacaklarını kaydetti. Gümrah, 2022’nin kalanında ve 2023’te yatırımlarının devam edeceğini kaydetti.

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri CEO’su Bülent Kozlu, beş üretim tesisleri bulunduğunu aktararak, Ekim 2021-Eylül 2022 tarihleri arasındaki cirolarının yaklaşık 350 milyon euro olduğunu, gelirlerinin yüzde 23’ünün uluslararası satışlardan geldiğini açıkladı. Kozlu, “Fas yatırımı önemli ve güzel bir adım bizim için. Yeni coğrafyalar daha eklemeyi düşünüyoruz.

Fas’ta yerel üretim ve pazarlama yetkinliklerimizi daha da güçlendirerek bu pazarda edindiğimiz tecrübeyle farklı ülkelere ihracat ve diğer Afrika ülkelerinde yatırımlar yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kozlu, 60 ülkeye ihracat yaptıklarını da aktararak, “Temizlik kağıdında Fas, Gürcistan ve Azerbaycan’da ilk akla gelen markayız. İhracat yeni gireceğimiz ülkeleri belirlemede yardım ediyor. Türkiye etrafındaki yakın ülkelere ihracata devam edeceğiz” diye konuştu.

Ülkede liderliğe oynuyor

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Fas Fabrikası Genel Müdürü Tolga Yazgan ise, Fas’ta kişi başı temizlik kağıdı kullanımının 2 kg olduğunu belirterek, “Selpak ile 2018’den beri faaliyet gösterdiğimiz Fas pazarında üst segmentte lider marka olduk. Daha geniş tüketici kitlesini kucaklamak üzere Solo markamızı devreye aldık. 88 kişi istihdam ediyoruz. 2025’de Selpak ve Solo markalarımızla tüm temizlik kağıtları kategorisinde Fas pazarında lider oyuncu olmayı hedefliyoruz” dedi.

Ekonomik ürüne kayış var

Türkiye’deki tüketimle ilgili bir soruyu yanıtlayan Atalay Gümrah, “Avrupa’da talep düştü. Türkiye’de talep var. Çünkü insanlar zam gelecek daha pahalı alırım diye alıyorlar. 2018’en beri Türkiye’de yeni konutta gerileme var. Banyoda tüketim azalmadı ama fiyat tercihi ekonomik ürünlere kayıyor. Temel ürünlerde gerileme yok. Ev içi ve ev dışı dengelenmeye başladı. Ev dışı kanal biraz daha artabilir” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir