Bir yandan yitirdiği canların acısını yaşayan Türkiye diğer yandan depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremin altıncı gününde can kaybı toplamda 24 bin 617’ye, yaralı sayısı da 80 bin 278’e çıktı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Öngördüğümüzün çok ötesinde bir afetle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.
Koordinasyonsuzluk
Felaketin ilk gününden itibaren devlet kurumlarının yanı sıra, sivil toplum örgütleri ve vatandaş inisiyatifleriyle oluşturulan yardım gönüllü grupları ülkenin dört bir yanından bölgeye adeta yardım yağdırıyor. Ancak yardımların gerek toplanması gerek dağıtımında koordinasyonsuzluk yaşanıyor. İlk günden itibaren tuvalet, çadır, temiz su, ısınma araçları öncelikli ihtiyaç olarak belirtilmesine karşın bunlar hala depremzedelerin en büyük ihtiyacı durumunda. Kent merkezlerine adeta yardım yağarken, bunların tasnif ve depremzedeye ulaştırılması bir türlü organize edilemiyor. Pek çok deprem kentinde merkezde oluşturulan yardım koordinasyon merkezlerinin dışında sağda solda rastgele bir yere yığılmış yardım malzemeleri göze çarpıyor. Arama kurtarma çalışmalarında olduğu gibi kırsal bölgeler yardımlar konusunda da göz ardı edilmiş konumda. Kent merkezlerinden uzaklaştıkça sefaletin boyutu katlanıyor.
500 atom bombası
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise AFAD Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada öngörülenin çok daha ötesinde afetle karşı karşıya olduklarını söyledi. Depremlerle ilgili analizler yaptığını kaydeden Tatar, “7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen de gelmeye devam ediyor” dedi.
Bölgede artçı sarsıntılar olmaya devam edeceğini vurgulayan Tatar, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız şu anda 1300 kişilik ekiple sahada hasar tespit çalışmalarına başladılar. 1 günde 32 bin 500 civarında binanın hasar tespit çalışması yapılıyor. Binalara hasar tespit ekibi gelmeden, onların incelemesi tamamlanmadan binalardan uzak durmakta fayda var. Artçı sarsıntılarla birlikte bazı bölgelerimizde çığ tehlikesi olabilir. Buralarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var” dedi.
Can kaybı 24 bini geçti
Can kayıpları depremin altıncı günü 24 bini geçti. Dün akşam saatleri itibarıyla can kaybı toplamda 24 bin 617’ye, yaralı vatandaşların sayısı ise 80 bin 278’e ulaştı. SAKOM’dan alınan son bilgilere göre; 80 bin 88 vatandaş kurtarıldı.