Adana 5.5’lik depremle uyandı

HABER MERKEZİ – 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adanalılar dün sabah güne sarsıntıyla uyandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) merkez üssünü Kozan ilçesi olarak saptadığı 5.5 şiddetindeki deprem saat 08.44’te, yerin 11 kilometre derinliğinde meydana geldi. Osmaniye, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri gibi çevre illerden de hissedilen depremin ardından vatandaşlar evlerinden ve işyerlerinden kendilerini sokağa attı. Bazı vatandaşların valizlerle çıkması dikkat çekti. Ceyhan Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarından bazılarının gözyaşlarına boğulduğu gözlendi.

29 artçı deprem

Evlerine giremeyen vatandaşlar saat 10.57’de meydana gelen 4.4 şiddetindeki artçıyla ikinci korkuyu yaşadı. AFAD, 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.4 olan 29 artçının meydana geldiğini duyurdu.

Deprem ilçeye bağlı Minnetli köyünde bir kerpiç evi yıkarken, bazı evlere ve ahırlara da ağır hasar verdi. 1993 yılında Bingöl-Elazığ karayolunda 33 askerin şehit edildiği olayda gazi olan Erkan Omay da yıkılan evinden yara almadan kurtuldu.

Deprem sırasında yamaçtan kopan kaya parçası Kabaktepe Mahallesi’ndeki müstakil bir evde hasara yol açarken, Kozan-Feke kara yolu da kopan kayalar nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Depremin ardından korku ve panikle fenalaşan 55 kişi hastanelere başvurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da depremde Adana’da iki kişinin, Osmaniye’de ise altı kişinin yüksekten atlama, düşme ve eşya düşmesine bağlı olarak yaralandığını açıkladı.

‘Can kaybı yok’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Şu ana kadar 112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır” açıklamasını yaptı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da depremin merkez üssü olan Minnetli ve Ferhatlı köylerini ziyaret ederek, hemşehrilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ufak bir çocuğu sakinleştirdi.

1 ev yıkıldı 18 yapı hasarlı

Kozan’da yaşanan deprem sonrası Karabucak, Orçan, Minnetli, Çamdere ve Mahyalar mahallelerindeki evlerde hasar oluşurken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmalarına hızla başladı. Çalışmalarda, depremde 1 evin yıkıldığı, altı ev, 11 ahır ve 1 caminin ise hasar gördüğü belirlendi.

10 bin TL destek

Adana Valisi Süleyman Elban, hasarlı yapıları olan vatandaşlar için bölgeye 80 çadır, 80 konteyner tahsisi yapıldığı bilgisini vererek hasarlı hanelere 10 bin TL destek ödemelerinin yapılacağını kaydetti.

Kaya parçaları eve girdi

Deprem anında yaşanan panik anları bazı iş yerlerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Bir markette eşyaların raflardan düşmeye başladığını gören iş yeri sahibi ile vatandaşlar kaçışırken, Kozan ilçesine bağlı Düzağaç’ta kopan kayaları gören mahalle sakininin, “Çok vurdu, Allah’ım. Kayalar buraya geliyor” dediği anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Osmaniye’nin Sumbas ilçesi Gaffarlı köyünde dağlardan kopan kaya parçalarından biri çarptığı müstakil evin duvarını yıktı. Evdekiler yara almadan kurtulurken, kaya parçalarının yamaçlardan yuvarlanması toz bulutları oluşturdu. İlçedeki bazı ahırların da yıkıldığı öğrenildi.

Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş:

Bu fayda daha büyük deprem olmaz

Depremin Savrun Fayı’nda meydana geldiğine ilişkin açıklamalara da karşı çıkarak depremle ilgili hiçbir somut veriye dayanmadan yapılan açıklamalara itibar edilmemesini gerektiğini ifade eden Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş “Savrun Fayı diye bir fay yok. Bu deprem, MTA Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterilmeyen, yaklaşık 5-10 km uzunluğunda kısa bir fayın üzerinde meydana gelen bir deprem” dedi. Demirtaş, fayın haritada yer almamasının sebebinin de haritanın ölçeğinden kaynaklandığını vurguladı. Demirtaş, “Bu depremin arkasından büyük bir deprem gelmez. 6.5-7 civarında bir deprem için fayın uzunluğunun 30 km olması lazım. 10 km’lik bir fay 5.5’ten daha fazla deprem üretemez” dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir