Adaletli tutum için ayrım şart

ANKARA Milliyet  – Çavuşoğlu ile Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, dün yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın “Finlandiya’ya farklı mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak” sözlerinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama, sürecin başından beri gerek Cumhurbaşkanımız gerek Dışişleri Bakanı olarak benim yaptığım açıklamaların teyididir. Biz başından beri iki ülkenin üyelik süreci başladığında göreceli olarak Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu vurguluyorduk. Gerek iki ülke gerek NATO iki ülkenin üyelik sürecinin  birlikte ilerlemesini istedi. Bu nedenle üçlü ahitnameyi Madrid’de imzaladık. O günden bu yana Finlandiya tarafından olumlu açıklamalar geldi. Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ile ilgili savunma sanayi ürünlerinin ihracatı ile ilgili izinlerde olumlu girişimler olduğunu söyleyebiliriz. İsveç’teki gibi provokasyonlar da gerçekleşmedi. Bugün NATO’nun belgelerinde geçen iki tehdit var; biri Rusya diğeri de terörizm. Dolayısıyla Türkiye’nin endişelerinin sadece anlaşılması yetmez, karşılanması gerekiyor.”

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “‘Sorunlu ülke’ ile ‘daha az sorunlu ülke’ arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak NATO ve bu ülkeler böyle bir karar alırsa, bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Finlandiya konusunda İsveç’e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir’ diyor. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor. Bizim amacımız iki ülke arasında ayrım yapmak değildir. Bu endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme  sonucu sergilenen bir tutumdur. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı ile de değerlendirme yaptık bu konu hakkında.”

Afrika açılımına Portekiz desteği

Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin 180’inci yıl dönümüne işaret ederek, “180 yıldır ilişkilerimiz mükemmel düzeyde seyretti. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Ticari ilişkilerden savunma  sanayiye birçok konuyu ele alma fırsatımız oldu Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği gelişmelerini de konuştuk” dedi. Cravinho ülkesinin, her zaman Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini hatırlatarak şunlara kaydetti: “Diyalog  düzleminde de daha sistematik şekilde Türkiye ile ilişkiye geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Birlikte hareket etmemiz  gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle Rusya’nın Ukrayna’ya işgali hepimizi etkiliyor. Burada Türkiye’nin oynadığı çok  önemli bir rol oldu… Umuyorum Rusya, yaptığı hatanın farkına varır ve müzakere masasına oturur. Türkiye’nin Afrika’da son 10 yılda büyük bir etkileşimi söz konusu. Biz bunu destekliyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir