AB ek vergi getirmişti: Çin’de üretilen Tesla için sevindirici haber geldi

AA

Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’den ithal edilen bazı elektrikli araçlara uyguladığı geçici tarifeler, sektörde büyük yankı uyandırdı.

Bu tarifelerle birlikte bazı Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’ya olan ihracatında yüzde 48’e varan oranlarda artış gösteren ithalat vergileriyle karşılaşması, markaların zor günler geçirmesine neden oldu.

TESLA’YA VERGİ İSTİSNASI

AB Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlar nedeniyle başlatılan soruşturmanın bir adımı olarak hazırlanan “nihai bulgu” taslağını açıkladı.

Açıklamada, yeni teklif kapsamında BYD’ye yüzde 17, Geely’ye 19,3, SAIC’e 36,3, soruşturmada iş birliği yapan Çin’deki diğer elektrikli otomobil üreticilerine yüzde 21,3, iş birliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 36,3 vergi uygulanacağı, Çin’den ihracat yapan Tesla’ya ise bireysel olarak yüzde 9’luk vergi oranı getirileceği belirtildi.

Karar öncesinde AB, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Açıklanan son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10’un üzerine ekleniyordu.

Söz konusu kararla Tesla’ya yüzde 20,8 ek gümrük vergisi getirilmesi bekleniyordu. Son teklif bu oranı yüzde 9’a indiriyor.

Açıklamada, soruşturmadaki kesin bulguları içeren yönetmeliğin en geç 30 Ekim’e kadar AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir