Endonezya, Türkiye’den savaş gemisi almak istiyor

AYDIN HASAN / Ankara – Milgem projesi çerçevesinde üretilen savaş gemilerine sahip olmak isteyen ülkeler arasına Endonezya da dâhil oldu.

Dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonezya’nın Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Muhammad Ali, “Sularımız çok geniş, dolayısıyla donanmamız yeterli seviyede değil. Başta gemiler olmak üzere uçaklar ve diğer birçok savunma ekipmanıyla savunma kapasitemizi artırmak için çalışıyoruz. İtalya’dan Pattugliatore Polivalente d’Altura (PPA) aldığımız gibi, Türkiye’den de birkaç fırkateyn gelecek. Türk fırkateynleri bu yıl gelemeyebilir, belki gelecek yıl belki de iki yıl sonra gelebilir” dedi. Türkiye ile Endonezya arasında Hürjet, İHA, helikopter, denizaltı, gemi, radar gibi konularda görüşme yapılıyor. Endonezya’nın ilgi gösterdiği savaş gemileri içinde İstif sınıfı fırkateynler öne çıkıyor. İstif sınıfının ilk savaş gemisi İstanbul Fırkateyni, 19 Ocak’ta hizmete girmişti. Endonezya, fırkateynin yanı sıra ada sınıfı korvet de alabilir.

TCG Anadolu’yu ziyaret etmişti

1. Türkiye-Endonezya Deniz Kuvvetleri İş Birliği Toplantısı, Ankara’da 19 Haziran 2023 tarihinde Deniz Kuvvetleri Karargâhında icra edilmişti. Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muhammad Ali ve heyetinin, Türkiye’deki son durağı TCG Anadolu olmuştu. Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama da 11 Temmuz 2024’te İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nı ziyaret etti. Ziyarette başta TCG İstanbuş Fırkateyni olmak üzere olası diğer projeler hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir