Kadıköy’de yıldız savaşları! İşte derbinin enleri

 

Galatasaray, Süper Lig’de Fenerbahçe’ye konuk olduğu son 7 maçtaki performansıyla dikkati çekiyor. Sarı-kırmızılılar ezeli rakibine sadece 1 kez mağlup olurken, üçer kez de galibiyet ve beraberlik yaşadı.

SKOR YÜKÜNÜ YABANCILAR ÇEKİYOR

Son yıllarda iki takım arasında oynanan maçlarda skor yükünü ağırlıklı olarak yabancı futbolcular çekti. İki takım arasında geride kalan 10 sezondaki 23 derbide Galatasaray 19 kez ağları havalandırdı, Fenerbahçe ise rakibine 15 golle karşılık verdi. Oynanan maçlardan biri, Galatasaray 1-0 öndeyken Fenerbahçe’nin sahadan çekilmesiyle sarı-kırmızılı takımın 3-0 hükmen galibiyetiyle sonuçlandı. Bu müsabakalarda atılan 34 golün 28’ini yabancılar, 6’sını ise Türk oyuncular ağlara gönderdi.

EZELİ REKABETTE KARTLAR UÇUŞUYOR

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbilerde kartların çokluğu dikkati çekiyor. Son 62 maçta hakemler, 46 kırmızı, 370 sarı kart gösterdi. Sarı-lacivertli futbolcular 25, sarı-kırmızılı oyuncular 21 kırmızı kart gördü. Geçen sezon oynanan son derbide de 9 sarı, 1 kırmızı kart çıktı.

FENERBAHÇE ÜSTÜN

Fenerbahçe ile Galatasaray, bugün çıkacakları derbiyle tarihte 401. kez karşı karşıya gelecek. 17 Ocak 1909’da yapılan ve Galatasaray’ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe’nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 400 maçtan 149’unu kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 128 kez galip geldi. 123 maçta eşitlik bozulmadı. Fenerbahçe’nin attığı 541 gole, Galatasaray 497 golle karşılık verdi.

FATURA AĞIR OLUYOR

Fenerbahçe ile Galatasaray’ın karşılaştığı 35 maçta yaşanan olaylar nedeniyle sarı-lacivertlilere 6 milyon 792 bin 650, sarı-kırmızılılara ise 3 milyon 481 bin 500 lira para cezası verildi. Ligde son 14 sezondaki derbilerde Fenerbahçe’de Volkan Demirel, Meireles ile Jailson 8, Galatasaray’da o dönemin hocası Fatih Terim 10, antrenör Hasan Şaş 8, futbolcu Engin Baytar, 11 maçla en fazla ceza alan isimler oldu.

BAŞKANLARIN KARNESİ

İki kulübün başkanları Ali Koç ve Dursun Özbek’in aynı anda görevde olduğu bölümde Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye karşı üstünlüğü bulunuyor. Söz konusu dönemlerde lig maçlarında sarı-kırmızılılar 2, sarı-lacivertliler 1 kez kazandı. Bir mücadelede eşitlik bozulmadı. Süper Kupa’daki tek derbiye ise Fenerbahçe 19 Yaş Altı Takımı ile çıkıp sahadan çekilince mücadele 3-0 Galatasaray’ın lehine tescil edildi. Bu dönemde sarı-kırmızılı ekibin 2’si hükmenden olmak üzere toplam 9 golüne, sarı-lacivertliler 1 golle karşılık verebildi.

İLK GOL AVANTAJI

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında son yıllarda yapılan derbilerde ilk golü atan taraf kolay kolay yenilmiyor. Rekabette 29 yılı kapsayan son 62 lig maçında, ilk golü atan takım sadece 5 kez kaybetti. Söz konusu dönemde Galatasaray ilk golü attığı 14 müsabakadan galibiyetle ayrılırken, Fenerbahçe ise golsüz eşitliği bozduğu 25 karşılaşmayı kazandı. İki takım arasında yapılan son 62 lig maçının 8’i gollü beraberlikle sona erdi.

DERBİNİN ENLERİ

İki takımın 115 yıllık tarihinde, geride kalan 400 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. İki ezeli rakibin derbisinde 75 kez 1-0’lık sonuç ortaya çıktı.

İki takım arasındaki maçlarda en az seyircili karşılaşmayı 14 taraftar izledi. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 21 Eylül 2003’te yapılan maçı ise 70 bin 125 seyirci takip etti. Bu sayı, iki takım arasındaki mücadelede rekor olarak tarihe geçti.

Fenerbahçe ile Galatasaray, 400 maçın sığdığı rekabette 19 ayrı statta karşılaştı.

İki takım arasında geride kalan maçlarda en farklı skorlu galibiyeti 12 Şubat 1911’de 7-0’lık sonuçla Galatasaray aldı. Fenerbahçe ise, rakibi karşısında şimdiye dek en farklı galibiyeti, 2002-03 sezonunun ilk yarısında Kadıköy’de yapılan maçta 6-0’lık skorla elde etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir