Bayat balık kendini böyle belli ediyor! Canan Karatay tek tek açıkladı, solungaçlarına dikkat

Çoğu zaman taze ve bayat balığı birbirinden ayırt etmek zordur. Ancak imkansız değildir. Bayat balık tüketildiğinde tehlikeli yan etkilere yol açabilir. Canan Karatay’ın su testi sayesinde midenizde oluşabilecek sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz.

Beynin 1 numaralı besleyicisi olan omega-3 balığın içerisinde bol miktarda bulunur. Canan Karatay’da verdiği birçok röportajda balık tüketimini tavsiye ediyor. Ancak vücuda fayda sağlaması için bayat olmaması şart. İşte taze ve bayat balık arasındaki farklar.

Canan Karatay, taze balığın suya bırakıldığında dibe çökeceğini belirtti. Bu pratik işlemle tüketeceğiniz balığın tazeliğini anlayıp midenizi garantiye alabilirsiniz. Bir kovanın içerisine su ekleyip balıkları yerleştirmek yeterli olacaktır. Ayrıca taze balığın eti sert olur, karın kısmında şişlik olmaz.

Balıkların gözleri de genellikle ilk kontrol edilen yerlerdir. Taze balıkların gözleri adeta cam gibi parlaktır ve dışa doğru bombelidir. Eğer gözler matlaşmış, donuk ve içe çökmüşse, balık bayatlamış olabilir. Ayrıca taze balık parlak kırmızı veya pembe renkte görünür.

Solgun, gri veya kahverengi, sümüksü ve pis kokulu olabilir. Solungaçlar da balığın tazeliği hakkında önemli ipuçları verir. Taze balığın solungaçları kırmızı ya da pembe renktedir. Solungaçların renk değiştirip solgunlaşması ve sümüksü bir yapıya sahip olması balığın bayatladığını gösterir.

Ağır, ekşi, keskin ve amonyak benzeri koku yayabilir. Balığın kokusu en belirgin tazelik işaretlerinden biridir. Taze balığın kokusu denizi veya taze bir nehri anımsatır. Keskin, ekşi ve rahatsız edici bir kokuysa balığın bayatladığını gösterir. Bayat balığa oranla taze balıklar sıkı ve metalik görünümlüdür.

Pulları kolayca dökülüyorsa tüketeceğiniz balığın bayat olma ihtimali çok yüksek. Eğer derisi solgun ve mat, pullarıysa dökülmeye başlamışsa bu bayatlama belirtisidir. Bazı balıkların etine bastırdığınız zaman iz kalabilir. Bu tür balıkları sakın tüketmeyin.

Balığın karın bölgesi de tazeliğini yansıtan bir bölgedir. Taze bir balığın karnı sıkı ve şişkindir. Eğer karın yırtılmış veya gevşemişse, balık bayatlamış olabilir.

Satın almadan önce görüntüsünden de bayat olup olmadığını çözümleyebilirsiniz. Dış görüntüsü sayesinde birçok tehlikeden kurtulacaksınız. Balıklar bu tür belirtilerden birkaçını barındırıyorsa, yine tüketmemekte fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir