AYSEL BOZAN YILMAZ- Üstelik bu rakama merkezi yerleştirmede öğrenci alan, diğer ülkelerdeki üniversiteler de dahil değil. Çünkü bu üniversitelerin bazılarına ek yerleştirmede başvuru yapılamıyor. Merkezi yerleştirmede ise 34 bin 598 boş kontenjan kalmıştı.
Boş kalan bu kontenjanların ek yerleştirmede de dolması zor görünüyor. Çünkü bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, tercih yapamayacaklar. Yine en düşük puanı oluşan programları, ilgili programın puan türünde, programın en düşük puanına eşit veya daha yüksek puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Yani taban puanı oluşan programları, o puanın altındaki adaylar tercih edemeyecek. Bu şartları karşılayan aday sayısı yeterli olmadığı için ek yerleştirmede de kontenjanların dolması beklenmiyor.
Boğaziçi, ODTÜ…
Boş kontenjanlar arasında, adayların girmek için yarıştığı üniversite ve programlar da var. Örneğin ilk yerleştirmede kontenjanlarını dolduran Boğaziçi Üniversitesi’nde 29 boş kontenjan bulunuyor, bunların dördü inşaat mühendisliğinde, üçü rehberlik ve psikolojik danışmanlık programında.
ODTÜ’de de 14 kontenjan açık durumda. Çoğunluğu eğitim fakültesinde yer alıyor. Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda deniz ulaştırma ve işletme bölümünde 12, gemi makineleri işletmeciliğinde dokuz olmak üzere 21 boş kontenjan var.
Tıp ve hukuk da var
Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın kılavuzdan yaptığı hesaplamalara göre ek yerleştirmeler için 202 bin 257 boş kontenjan var. Açık öğretim ile 34 yaş üstü, depremzede, şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar çıkartıldığında örgün öğretimde 109 bin 832 kontenjan bulunuyor. Ünsal’ın verdiği bilgilere göre tıp fakültelerinde merkezi yerleştirmede 358 kontenjan boş kalmıştı. 59 adayın kazanıp kayıt yaptırmamasıyla tıpta boş kontenjan sayısı 417’ye ulaştı. Bunların 11’i devlet üniversitelerinde yer alıyor. Hukuk fakültelerinde de 986 boş kontenjan bulunuyor. Yerleştirmede 821 kontenjan kalmıştı, 165 kişi de kazanmasına rağmen kayıt yaptırmadı.
En çok kayıt kaçışı olan lisans programları arasında ilk sırada yer alan psikolojide toplam 11 bin 495 kontenjan vardı. 130 kontenjan boş kalmıştı ancak bin 72 aday kaydolmadığı için psikolojide boş kontenjan sayısı bin 202’ye çıktı. Bunun yalnızca 54’ü devlet üniversitelerinde; geriye kalanlar vakıf ya da KKTC ile diğer yurt dışı üniversitelerinde.
Yüzde 60’a kadar fire var
Devlet üniversitelerinde açık öğretim ve uzaktan eğitim fakültesi olan üniversitelerde boş kontenjan sayısı oldukça yüksek. Vakıflarda ve KKTC’deki üniversitelerde ise kayıtlarda yüzde 2 ila yüzde 61 oranında fire olduğu görülüyor. İlk yerleştirmede tüm kontenjanları dolan açık öğretim fakülteleri kayıtlarında da programlara göre yüzde 12 ila yüzde 61 oranlarında kayıt kaçakları var.