Bozulduysa bile israf olmuyor! Birkaç saat dinlendirin, eti lokum gibi yapıyor

Süt kaynatıldıktan sonra birçok faktörden dolayı pıhtılaşabilir. Bu durum halk arasında süt kesilmesi olarak bilinir. Pıhtılaşmış süt genellikle bozuk olarak değerlendirip çöpe atılır. Ancak kesilmesi normal bir süreç olduğu için farklı alanlarda kullanılabilir.

Süt kesilmesi sütte bulunan proteinlerin pıhtılaşmasıyla ortaya çıkar. Bu durum sütün tazeliği hakkında herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Ancak pek çok kişiye göre pıhtılaşan süt bozuk olarak kabul edilir. Kesildiğinde oluşan asit oluşumu nedeniyle sindirim sistemi için faydalı olabilen bir tarafı bile var.

Kesilmiş süt, peynir, lor veya yoğurt gibi süt ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılır. Bu ürünler de kesilen süt sayesinde üretilebiliyor. Kesilmiş sütü çöpe atmak yerine farklı lezzetlerde kullanabilir, bambaşka alanlarda faydalarını sağlayabilirsiniz.

Çorbanın kıvamını artırır

Kesilmiş süt, bazı çorbalara zenginlik katabilir. Özellikle kremalı ve sebze çorbaları için ideal bir lezzettir. Bunun için yapmanız gereken tek şey kesilen sütü blenderdan geçirmek. Çorbalar daha lezzetli ve kıvamında olacaktır. Daha kremalı ve yoğun bir tat elde etmiş olacaksınız. Kesilmiş sütten bambaşka alanlarda da faydalanmak mümkün.

Hayvan yemi

İnekler ve tavuklar kesilmiş sütü severek tüketebilir. Protein açısından zengin olan bu besini hayvan yemi olarak kullanabilirsiniz. Hayvanlar tükettiğinde herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz. Eğer evcil hayvanınıza vermek isterseniz, bunun öncesinde veterinerinize danışmak gerekebilir. Özellikle laktoz intoleransı olan hayvanlar için uygun olmayabilir.

Bahçede kullanın

Kesilmiş sütü kompost yığınına ekleyerek, organik madde miktarını ve besin içeriğini artırabilirsiniz. Bitkileriniz için zengin ve doğal bir gübre ortaya çıkarabilirsiniz. Toprağın yeniden zenginleşmesini sağlayan kompost işlemi toprağın nemli ve oksijenli ortamı sayesinde çözünerek organik gübre oluşturur.

Marine edilebilir

Kesilmiş süt protein ve laktik asit içerir, bu da etin yumuşamasına yardımcı olur. Özellikle tavuk ve balık etini marine etmek için harika bir tercih olabilir. Et parçalarını kesilmiş sütün içine koyup birkaç saat veya bir gece bekletebilirsiniz. Marine ettikten sonra pişirme işlemi öncesi fazla sütü arındırın. Baharat ekleyerek veya galeta ununa bulayarak kızartabilirsiniz.

Lor peyniri yapımı

Lor peyniri elde etmek için kesilmiş sütü bir tencereye koyup ısıtmaya başlayın. Süt tamamen kesildiğinde, katıları bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla süzün. Süzülen lor peynirine tuz ilave ederek tüketebilirsiniz. Peynir altı suyunu saklayarak başka tariflerde kullanabilirsiniz.

Ekmek yapımı

Kesilmiş sütü ekmek yapımında su yerine kullanabilirsiniz. Bu tüyo ekmeği daha zengin, lezzetli ve yumuşak yapacaktır. Kek ve kurabiye tariflerinde de süt yerine kesilmiş süt kullanabilirsiniz. Hamurun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ancak marketten alınan ve tarihi geçen sütleri tüketmemekte fayda var. Sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir