MELTEM GÜNEŞ / Ankara – Bu yıl için “60 milyon turist ve 60 milyar dolarlık turizm geliri” hedefine doğru ilerleyen Türkiye, 2028’de ise 80 milyon nitelikli turist, 100 milyar dolar gelir hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, sahil bölgelerinde gündüz hava sıcaklığından dolayı havuz başından, sahilden ayrılmayan turistlerin, hava karardığında otel dışına çıkabilmesi için gerekli aydınlatmalar yapılarak gece müzeciliği başlatılmıştı. Antik kentlere yapılan bu ışıltılı dokunuşun ardından turistleri her şey dahil otellerden dışarı çıkarmada ikinci aşamaya geçilmesi bekleniyor.
Akşam şehir turu
Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi ve Anze Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korkutata, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, turizmde yeni dönemin parolasının “Her şeyiyle Türkiye” olduğuna dikkat çekti. Korkutata, yeni dönemde turistlerin otelden çıkarılmaya teşvik edilmesi için merkezi yerlerdeki yöresel restoranlarla otellerin iş birliğine gidebileceğini ifade ederek, “Bu yöntemle turistler akşamları otelden dışarı çıkarılarak şehir merkezlerinde gezdirildikten sonra anlaşmalı restoranlara yemeğe götürülecek. Bu yöntemle esnafın iş yapması sağlanacağı gibi daha iyi kazanacak olan esnafın komşu Yunanistan ile de fiyat olarak rekabet etmesinin önü açılacak” dedi.
50 milyar liralık israf
Korkutata, her şey dahil sistemin “tüketim terörüne” dönüştüğünü belirterek, Bu otellerde tabaktan dönen yiyecek oranının yüzde 65’lere ulaşıyor. Günlük kişi başı 220-400 gram arası gıda çöpe atılıyor. Yani yapılan hesaplamalar bu otellerden kaynaklı gıda israfının yıllık 50 milyar liraya ulaştığını gösteriyor. Bu durum Türkiye’nin ‘sıfır atık’ politikasıyla da uyuşmuyor” ifadelerini kullandı. Korkutata, “Nitelikli turizm tesisleri yapacağız. Sağlık ve gastronomi turizmini merkeze alacağız” dedi.