ANKARA Milliyet – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, iki ülkenin Rum kesimine asker konuşlandırmasının KKTC’nin güvenliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “KKTC’nin güvenliğine yönelebilecek her türlü tehdide karşı gerekli tedbirler alınmaktadır. Kim ne yığınak yaparsa yapsın, biz her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Şuan için KKTC’nin güvenliği açısından bir sıkıntı, olumsuz bir durum söz konusu değildir.”
Kaynaklar, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek Aksaz Tersane Komutanlığı’ndaki törenin detaylarına ilişkin soruları da yanıtladı. Kaynakların verdiği bilgiye göre, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında azami milli ve yerli katkıyla üretilecek 6 adet “Reis” sınıfı denizaltıların ilki olan Piri Reis, törenle göreve başlayacak. Projedeki diğer 5 denizaltının ise 4 yıl içinde aşamalı olarak hizmete alınması planlanıyor. Törende; PİRİREİS Denizaltısı hizmete girecek, HIZIRREİS Denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine başlayacak, MURATREİS Denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başlayacak. Ayrıca, YAKIT 2-3-4 akaryakıt gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 tonluk Denizaltı Havuzu hizmete alınacak.
Sınıfının ilki
Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kapsamında ilk adım atılan TCG PİRİREİS, 22 Aralık 2019’da havuza indirilmiş, testleri başarıyla geçmişti. Standart denizaltılardan yaklaşık 3 metre daha uzun (67.6 metre) ve 13.1 metre yüksekliğinde. Yüzeyde ve dalış durumunda sırasıyla 10 ve 20 knotun üzerinde hıza ulaşabiliyor. 27 kişilik mürettabatı barındırabiliyor. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) özelliği ile satha çıkmaksızın haftalarca su altında gizlilik içinde harekât icrası kabiliyeti bulunuyor. Ana silahlarını ve güdümlü mermilerin atılmasını sağlayan sistemleri barındırıyor. 8 adet 533 mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılan denizaltı ayrıca gezgin seyir füzesi atma kabiliyetine sahip.