Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Turizmde ‘uzak pazarlar’daki gelişmeler, uzun zamandır bu alana yönelik strateji geliştiren Türk turizmciler için umut verici. ABD, Kanada, Uzak Asya gibi pek çok bölgeden Türkiye’ye yönelik artan talep, özellikle Türk Hava Yolları’nın (THY) uçuş artışlarıyla meyvelerini veriyor. Türkiye’nin bu bölgelerden turizmi artırmak istemesinin temelinde harcama kapasitesindeki yüksek potansiyel var. Başta Amerikalılar olmak üzere, Hint, Japon ve Çinli turistler daha fazla konaklama ve harcamayla öne çıkıyor.
Pamukkale olmazsa olmaz…
Uzak ülkelerden gelen turistlerin Türkiye’de ziyaret ettiği ilk 10 şehir, TÜRSAB verilerine göre İstanbul, Nevşehir, Antalya, İzmir, Denizli, Aydın, Ankara, Konya, Muğla ve Çanakkale. Uzak ülkelerin Türkiye gezi rotası genellikle İstanbul’da başlayıp İstanbul’da bitiyor. İstanbul’un ardından genellikle ilk rota Kapadokya oluyor. Turistler Antalya ve Muğla’da kıyı tatili yerine antik bölgeleri ziyaret ediyor. İzmir de kendine önemli yer bulurken Efes ve Meryem Ana Evi turistlerin uğrak noktaları… Gezi rotasının vazgeçilmezlerinden biri de Pamukkale. Uzak ülkelerden gelen turistler de başkent Ankara’yı da merak ediyor. Başkentte Çinli turist yoğunluğunu görmek mümkün. Uzak ülkelerden gelen turistlerin merak ettiği şehirler arasında Konya ve Çanakkale de dikkat çekiyor.
‘Türkiye Ruslara pahalı geliyor’
Rus turistlerin Avrupa seyahatlerinde artış görülürken, Türkiye seyahatleri ise ‘pahalılık’ gerekçesiyle öteleniyor. Kommersant’ın haberine göre, Avrupa’daki tatil masraflarının Türkiye ile kıyaslanabilir düzeyde olması tercihi değiştiriyor…
Hava yolu etkisi çok önemli
Uzak bölgelerden gelen turistlerin önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, şunları söyledi:
“Her şeye rağmen uzak pazarlar iyi bir yolda. Çizginin yavaş yavaş yukarı doğru gittiğini izliyor ve daha iyi rakamlar olmasını umut ediyoruz. Bu ülkelerden gelen misafirlerimiz İstanbul, Kapadokya gibi şehir ve kültür turizmi ağırlıklı seyahat ediyor. Ancak resort bölgelere de talep gözlemliyoruz. Uzak pazarların canlanması açısından en önemli konu bu ülkelerle olan hava yolu alternatiflerinin ve sefer sayılarındaki artışlardır. Hava yoluyla ulaşım kolaylaştıkça ve uçuş sayıları arttıkça bu ülkelerden gelen misafir sayısı da artıyor. Hava yoluyla ulaşım turizm açısından en önemli sac ayaklarından biri ve bu pazarlarda ulaşımın etkisi kendini hemen gösteriyor.”
Rekorlar kırılıyor
Türkiye, turizmde yılı 60 milyar dolar gelirle kapatmayı hedefliyor. 2024’ün ilk yarı verileri bu hedeflerle paralel bir seyir izliyor. Yılın ilk 6 ayında Türkiye’de 26 milyon 136 bin 764 ziyaretçi ağırlandı. 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 13.91’lik bir artış sağlayarak tüm zamanların rekoru kırıldı. Aynı dönemde 21 milyon 645 bin yabancı turist ağırlanarak bu alanda da rekor yenilenmiş oldu.
Yılın ilk yarısında ABD’den 578 bine yakın rekor sayıda turist Türkiye’yi ziyaret etti. Güney Kore’den 2019’un ilk 6 ayında 102 bin turist gelirken, 2024’ün aynı döneminde ise 99 bini aştı. Çin’den 2019 ilk yarısında 208 bin turist gelirken, 2024 ilk 6 ayında bu sayı 187 bin olarak gerçekleşti. Japonya’dan 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’ye 56 bine yakın turist gelişi oldu. Kanada’dan ise aynı dönemde 116 bin turist geldi.