Hava sahası çelik zırhla örülecek!

Aydın Hasan – Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Komitenin 3 Ocak’ta yapılan toplantısında ağırlıklı olarak uçak gemisi ve İSTİF sınıfı fırkateyn projeleri ele alınmıştı. Komitenin dünkü toplantısında ise ağırlıklı olarak hava savunma sistemleri ile büyük çaplı savaş uçağı projeleri ele alındı. Aselsan; KORKUT, HİSAR-A+, HİSAR-O+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK ve SİPER gibi hava savunma sistemlerinin yine milli olarak geliştirilen STR, KALKAN, MAR ve AKR gibi radar sistemleri ile bir ağ içinde entegre çalışmasını öngören kubbe tarzı hava savunma sistemi projesi geliştirmişti. Komite toplantısında bu projenin Çelik Kubbe adı altında geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi yönünde karar alındı. Toplantıda; Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaçlarına yönelik projeler ele alındı. Toplantıda, alınan kararlar özetle şöyle sıralandı:

■Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi.

■Hava savunma ve füze sistemleri geliştirilmesine ilişkin projeler.

■Millî Muharip Uçak KAAN projesine ilişkin gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler.

■BAYRAKTAR TB3, AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçlarının ve ilgili alt sistemlerin tedarikine yönelik projeler ile sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri.

■Ülkemizin uzay erişim yeteneğinin geliştirilmesine yönelik projeler.

■Kara, hava ve denizlerimizde durumsal farkındalığımızı artırıcı sistemler ile elektronik harp sistemleri ve mini/mikro insansız hava araçlarına ve sürü yeteneğine sahip kamikaze insansız deniz araçlarına karşı savunma sistemi projeleri.

■Envanterde yer alan tanklarımızın ve savaş uçaklarımızın yerli ve millî imkânlarla modernizasyonuna yönelik projeler ile hava ve deniz araçlarının motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilmesine ilişkin projeler.

■Komuta kontrol, haberleşme ve bilgi yönetim sistemleri tedariki projeleri.

■Taktik Tekerlekli Zırhlı Devriye Aracı ve Silah Taşıyıcı Araçlar ile muhtelif kara araçları tedarik projeleri.

■Kıyı Römorkörü ve Bot Sistemleri tedarikine yönelik deniz araçları projeleri.

■Kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturma projeleri.

■Ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliği için değer oluşturulmasına yönelik Savunma Sanayiinde Millî Yetkinlik Hamlesi Projesi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı, dün Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.

İlk 100’de 5 Türk şirketi 

Defencenews, dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, MKE ve ASFAT olmak üzere beş Türk şirketinin de yer aldığını açıkladı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, araştırmanın sonuçları hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Savunma sanayiimiz her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor, güçleniyor ve yükseliyor! Geniş, nitelikli ve dinamik ekosistemimizle, sahada kendini ispat etmiş sistemlerimizle ve her geçen gün büyüyen ihracat potansiyelimizle Türkiye’nin de artık devler liginde önemli bir aktör olduğunu tüm dünyaya gösteriyoruz. Defence News tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; dünyanın en büyük 100 şirketi arasında ilk 50’de iki, ilk 100’de ise toplam beş firmamız yer alıyor. Türkiye Savunma Sanayii alanında dünyada ilk 100 listesinde 5 ve üzeri şirketi bulunan 5 ülkeden biri oldu.” Görgün, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ise “Hiç şüphemiz yok her gün gelişen Türk savunma sanayisi gelecek dönemde yeni rekorlara imza atacak” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir