Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) tarihe geçen takas operasyonu ile yedi ülke arasında değişimi sağlanan ikisi çocuk 26 kişiye ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Ankara üzerinden özgürlüğe kavuşanların hikayeleri dizi ve filmlere konu olacak cinsten.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, tarihi takas sırasında Almanya’ya dönen isimlerden biri İlya Yaşin oldu. Rus vatandaşı olan Yaşin, Krasnoselsky Belediye Başkanlığı yaptı. Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin yakın müttefiki olan Yaşin, Rus ordusu hakkında “yanlış bilgi” yaydığı gerekçesi ile Aralık 2022’de mahkum edilmişti.
İki kez zehirlendi
Almanya’ya dönüşü sağlanan Vladimir Kara-Murza ise Rusya Devlet Başkanı Putin’in en büyük muhaliflerindendi. 25 yıl hapse mahkum edilen Kara-Murza, Nisan 2022’de Rus ordusu hakkında “yanlış bilgi” yayma, “istenmeyen bir örgütle” iş birliği yapma ve devlete ihanet suçlamalarıyla tutuklandı. Kara-Murza, iki kez zehirlendi ve ölümden döndü.
İdam cezası aldı
Kızıl Haç bünyesinde çalışan Rico Krieger ise, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Belarus’ta gözaltına alınmıştı. Ukrayna İstihbarat’ına çalıştığı gerekçesiyle mahkum edildi. 24 Haziran 2024’te de “terör ve paralı askerlik” suçlamaları ile idam cezasına çarptırıldı. Krieger, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko tarafından affedildikten iki gün sonra takas operasyonu ile Almanya’ya döndü.
ABD’ye iadesi yapılan Alsu Kurmasheva ise hem ABD hem Rusya vatandaşlığı olan bir gazeteci. Mayıs 2023’te ailevi sebeplerden gittiği Rusya’dan Çekya’ya dönmeye çalışırken havaalanında gözaltına alındı. “Yabancı çalışan olup devlete bildirmeme” ve “dezenformasyon” suçlarından hüküm giymişti.
Takası gerçekleşenler arasında en tanınan isim olan Wall Street Journal Muhabiri Evan Gershkovich. Rusya’da muhabirlik yaparken, Mart 2023’te “Sverdlovsk bölgesinde askeri teçhizat üretimi ve onarımı yapan bir savunma şirketinin faaliyetleri hakkında gizli bilgi toplamak” gerekçesi ile Rusya tarihinde casusluk suçlaması ile tutuklanan ilk yabancı medya çalışanı oldu ve 19 yıl hapse mahkum edildi.
Rus ajanların çocukları Rus olduklarını bilmiyormuş
Takas edilen kişiler arasında yer alan, anne ve babasıyla birlikte Rusya’ya giden iki çocuğun aslında Rus olduklarını bilmedikleri ortaya çıktı. Uyruklarını ancak Ankara’dan Moskova’ya giderken uçakta öğrenen Arjantin doğumlu 11 yaşındaki Sofia ve 8 yaşındaki Gabriel’in babası Artem Dultsev ve annesi Anna Dultseva, 2017’de Arjantin pasaportlarıyla Slovenya’ya giden Rus ajanlardı. Maria Rosa Mayer Munoz takma ismini kullanan Anna Dultseva, Slovenya’da sanat galerisi sahibi gibi davranıyordu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İspanyolca konuşan ve Rusça bilmeyen çocukların Moskova’da havalimanında kendilerini karşılayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tanımadığını, Putin’in onları İspanyolca selamlayarak “Buenas noches” (iyi geceler) dediğini söyledi. Peskov, ajanların böyle çalıştığını, “işleri ve hizmetlerine olan bağlılıkları uğruna bu tür fedakarlıklarda bulunduklarını” vurguladı.?– DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rus muhalifler: İade istemedik
Rus muhalifler Vladimir Kara-Murza ve İlya Yaşin, kendi istekleri dışında iade edildiklerini açıkladı. İkili, bir itirafta bulunmadıklarını ve Putin’den af dilemek için sunulan belgeye de imza atmadıklarını ifade ettiler. Yaşin, Moskova’nın FSB ajanı olduğunu kabul ettiği suikastçı Vadim Krasikov’un Almanya tarafından Rusya’ya iade edilmesiyle ilgili de “Bir katil için takas edildiğimi düşünmek dayanılmaz” dedi. ● DIŞ HABERLER SERVİSİ
Navalny ile takas edilecekti
Almanya’dan Rusya’ya iadesi sağlanan Vadim Krasikov, Çeçen muhalif savaşçı Zelimkhan Khangoshvili öldürmek için özel olarak eğitilerek, Berlin’e gönderilmişti. Krasikov, Khangoshvili’yi öldürdü ve 2019 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Putin’in “vatansever” dediği Krasikov’un ilk etapta Rus muhalif lider Aleksey Nvalny ile takası gündeme gelmiş ancak Navalny tutuklu bulunduğu cezaevinde ölmüştü.