MEHTAP GÖKDEMİR- TBMM Genel Kurulu’nda dün Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ticaret, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri ele alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
ULUSAL ENERJİ PLANI: Enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen girişimcilerimiz için bir rehber niteliği taşıyacak Türkiye Ulusal Enerji Planını kısa süre içinde yayımlayacağız.
DOĞAL GAZ HEDEFİ: 2022-2026 döneminde 275 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılması hedeflenmektedir. 20 yılda doğal gaz imkânı sunduğumuz vatandaşlarımızın sayısı 4,2 katına çıkarak 69 milyona ulaşmıştır. 2021 yılında 2022 yılı Kasım TÜFE’sine göre yaklaşık 13,3 milyar TL doğal gaz şebeke yatırımı yapılmışken bu tutarın 2022 yılında 18,9 milyar TL olması planlanmaktadır.
ELEKTRİKTE DÖRDÜNCÜ ÜLKEYİZ: Geçen yıl elektrik ve doğal gazda 100 milyar TL sübvansiyon yaptık. Halihazırda elektrikte düşük kademede yaklaşık yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75 ile söz konusu desteği artırarak sürdürüyoruz. Ekim ayı itibarıyla Avrupa ülkeleri arasında meskenlerde vatandaşlarına birim enerji başına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü, elektrikte ise dördüncü ülke konumundayız.
YERLİ GAZ: Son 5 yılda TPAO tarafından yapılan hidrokarbon üretimi yaklaşık yüzde 70 artmıştır. Toplam 540 milyar m3’lük doğal gaz keşfi sonrasında, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı saha geliştirme projesini yaklaşık 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlayarak Cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri ise devam etmekte olup Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ndeki çalışmalarımızı da önemli ölçüde tamamladık.
OLUMSUZLUK YAŞAMAYACAĞIZ: Avrupa ülkeleri önümüzdeki kış aylarını endişe ile beklerken toplam yaklaşık 6 milyar m3 kapasiteye sahip ve yüzde 100 dolu olan Silivri yer altı doğal gaz depolama tesisi ile Tuz Gölü yer altı depolama tesisinin mevcut kapasitesini iki yıl içerisinde 10 milyar m3’e çıkaracağız. Toplam geri üretim kapasitesi ise günlük 155 milyon m3’e ulaşacaktır. Altyapı tesislerimiz ve kaynak esnekliğimiz sayesinde kış aylarında, bir olumsuzluk yaşamamayı hedefliyoruz. Ayrıca TANAP doğal gaz boru hattının kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle Hazar Bölgesinden hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmalarımıza başladık.
DOĞAL GAZ TİCARET MERKEZİ: 196 bin km’lik doğal gaz iletim ve dağıtım boru hattı, yakında servise alınacak olan üçüncü yüzer depolama ve gazlaştırma ünitemiz Saros FSRU ile birlikte toplam 5 LNG terminali, 2 yer altı depolama tesisi ile fiziki altyapısını güçlendiren, yakın zamanda tesis ettiği vadeli işlemler piyasası ile ticari altyapısını hazırlayan ülkemiz için bir sonraki adım dünyadaki örneklerine benzer ve referans alınan bir doğal gaz ticaret merkezi kurmaktır. Trakya’da kurmayı planladığımız doğal gaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını kısa sürede netleştireceğiz. Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlara bağlı olarak birçok ülkeden gerek boru hattı gerekse LNG şeklinde temin edeceğimiz doğal gaz ve Karadeniz’den elde edeceğimiz kendi doğal gazımız sayesinde, piyasa katılımcıları hem fiziki olarak hem de finansal enstrümanlar ile doğal gaz ticareti yapabilecektir.
ENERJİ İTHALAT FATURASI AZALTILACAK: 2053 yılı net sıfır emisyon hedefi kapsamında elektrolizör kapasitemizi 70 GW seviyesine ulaştıracağız. Bu sayede, yeşil dönüşüme katkı sunarken, enerji ithalat faturamızı azaltacağız ve ekonomimizin rekabet gücünü artıracağız.
MİLLİ MADEN POLİTİKASI: Türkiye Yüzyılı, milli maden politikamızda uç ürün üretimi ve ticaretine öncelik verdiğimiz bir dönem olacaktır. Savunma sanayiinde ve aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde kullanılacak yıllık 1.000 ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile ülkemiz ferrobor ihtiyacını karşılayacak yıllık 800 ton kapasiteli tesisi Balıkesir/Bandırma’da 2023 yılı içinde tamamlamayı öngörüyoruz.
Salonu terk ettiler
Bütçe görüşmelerinde İYİ Partili milletvekilleri, grup arkadaşları Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e, AK Parti’li Zafer Işık tarafından gerçekleştirilen yumruklu saldırıyı kınadı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimi, bu şiddet meyilli milletvekiline karşı bir tutum alıncaya kadar Adalet ve Kalkınma Partisi’ni dinlemeyeceğiz” dedi. AK Parti konuşmacıları anons edilince İYİ Parti sıraları boşaldı. CHP’li vekillerin büyük bölümü de salon çıktı.
‘Poşet fiyatları artmayacak’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ekim ayında temellerini attığımız 5.615 konutumuzla beraber; ihalesi yapılan ve ihale aşamasında olan konut sayımız da şu an itibariyle 22 bin 500 sayısına ulaştı. Kura çekimlerimiz; 2023 Mart ayına kadar tamamlanmış olacak” dedi. Kurum, “Poşet fiyatlarını 25 kuruş olarak belirliyor ve bir artışa gitmiyoruz” açıklaması yaptı.