Son dakika: Meclis’te Mavi Vatan gerginliği! ‘Masal olarak nitelendirmek büyük bir gaflet’

CHP Milletvekili ve Dış Politika danışmanı Namık Tan’ın Mavi Vatan hakkındaki açıklamaları gündemdeki yerini koruyor. Genel Kurul’da söz alan Milli Savunam Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“MAVİ VATAN MİLLİ MESELEMİZ”

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar şöyle konuştu:

“Mavi Vatan konusunda bilgi sunmak üzere söz almış bulunuyorum. Bazı konuları tespit etmemiz lazım. Mavi Vatan, Ana Vatan, Gök Vatan ayrılmaz bir bütündür. Parçalamak isteyemlerin akıbeti malum. Kimi çukurlara gömüldü kimi de denizlerde boğuldu. Mavi Vatan milli meselemizdir. Mavi Vatan açık bir gerçektir masal değildir. Devletimizin menfaatlerini masal olarak nitelendirmek büyük bir gaflettir. Mavi Vatan’a masal demek Türkiye’yi ordunun harekat kabiliyetini engellemektir.”

MECLİS’TE GERGİNLİK

Akar’ın konuşmaları sırasında muhalefet milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Meclis’te gerginlik çıktı.

“ANA VATAN’IN AYRILMAZ PARÇASI”

Tan’ın sözlerine tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, “Milli siyasetimize karşı bu yaklaşımla konuşan bazı CHP milletvekillerinin, Türkiye’ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri bu şekilde defalarca sahiplenmeleri, siyasi savrulma ve sorumsuzluktur… Mavi Vatanımız, Ana Vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

NAMIK TAN’IN SÖZLERİ

CHP Milletvekili ve Dış Politika danışmanı Namık Tan Somali tezkeresinin görüşmeleri sırasında, “Yeri geldi, Osmanlı’yı ihya hayalleri kurdu. Sınır ötesi harekatlarla yetinmedi. Deniz aşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti” ifadelerini kullanmıştı.

MAVİ VATAN KAVRAMI

Mavi Vatan kavramı, 1958 yılında Cenevre Deniz Hukuku Sözleşmesi ile resmi bir nitelik kazanan kıta sahanlığı anlayışına dayalı olarak hazırlandı. Mavi Vatan ifadesi ilk kez 14 Haziran 2006 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen Karadeniz ve Deniz Güvenliği konulu sempozyumda Cem Gürdeniz tarafından dile getirildi. Mavi Vatan’ın isim babası kabul edilen emekli Tümamiral Gürdeniz, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu:

“Ana muhalefet partisi Dış İlişkiler Danışmanı eski Washington Büyükelçisi bir milletvekili, Mecliste’ki konuşmasında Mavi Vatan’a masal demiş. Mavi Vatan’ın 21. yüzyılda Batı emperyalizmi tarafından denizlerden kıtaya itilen Türkiye’nin bir direniş manifestosu olduğunun bilinmediğini sanmıyorum. Mavi Vatan bir masal değildir. Mavi Vatan, jeopolitik suikastlara hayır demektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti yaşadığı sürece kim iktidarda olursa olsun Mavi Vatan’a siyaset üstü tutumla sıkı sıkıya sarılmak zorundadır. Mavi Vatan’ı koruyamayanlar ana vatanını da koruyamaz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir