Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasıyla sahiller âdeta bayram yerine döndü. Ancak, bu bayramda içimizi acıtacak trafik kazaları yaşanmaması, orman yangınlarının ciğerimizi yakmaması için, tüm kurallara uymalı ve gerekli önlemleri almalıyız. Trafik konusunda tüm ülkede uyarılar yapılıyor; yeter ki kurallara uyalım! Yazın aşırı sıcağından dolayı da birçok bölgede, orman yangınlarına karşı önlemlerin alındığını gözlemliyorum.
Turizm sezonunun başlamasıyla Ege ve Akdeniz bölgelerine zaten ciddi bir turist akını söz konusuydu. Okullar tatile girdi, öğrencilerin sınav telaşı bitti. Bir de buna 9 günlük Kurban Bayramı tatili eklenince, Ege ve Akdeniz sahilleri bu hafta itibarıyla neredeyse iğne atsanız yere düşmeyecek hale geldi. Ben de bu yaz elimden geldiğince turizm bölgelerindeki yerel yönetimleri tek tek dolaşıp yaptıkları çalışmaları, projeleri yakından takip ediyorum…
Bu hafta ilk durağım İzmir’in turizmde yüz akı Çeşme ilçesiydi. Çeşme’ye girer girmez Belediye Başkanı Lâl Denizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Adı üstünde hayırlı olsun ziyareti olduğu için çok fazla sohbet etme fırsatı bulamadım, ancak en kısa zamanda detaylı konuşmak için sözleştik. İlerleyen günlerde Başkan’ın bahsettiği projeleri daha detaylı yazacağım. Çeşme’den çıkar çıkmaz büyükşehirlerde yaşayan ve Ege’ye yerleşme hayali kuran herkesin aklına bir kere de olsa düşen Urla’ya geçtim. Urla’da kısa bir tur attıktan sonra Belediye Başkanı Selçuk Balkan’a uğradım. Başkan Bey’e yapacağı projeleri sordum. Selçuk Balkan, 2 buçuk ay içinde başlattıkları projelerden bahsedince çok şaşırdım… “Erken kalkan yol alır” diyor Selçuk Bey… Gelelim projelere: Urla’nın 4 farklı noktasına tam teşekküllü karavan parkı kuruyor. Urla’da 6 halk plajı sayısını 22’ye çıkarıyormuş. Bunun yanında Denizcilik Merkezi, Kompost gübre üretim tesisi ve birçok projenin startını vermiş…
Orman yangını önlemleri
Urla’dan sonraki durağım Kuzey Ege oldu. Sabahın ilk ışıklarıyla Çanakkale’deydim. Çanakkale gerçekten yaşanası bir şehir. Her gidişimde daha da hayran kalıyorum. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Küçükkuyu Belediye Başkanı Muttalip Güler ve Çanakkale’de deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ’ın Genel Müdürü Hasan Yürükçü’yü ziyaret ettim. Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla hepsi teyakkuz halindeydi. Şehre gelen yerli yabancı turistlerin sorun yaşamaması için bir dizi tedbir almışlar. Vali Aktaş’ın önceliklerinin en başında orman yangınları geliyor. Yaşanabilecek olası bir yangın için 4 yangın söndürme uçağı ve 4 helikopterin hazır bekletildiğini kaydetti. Orman yangını vakalarının önüne geçmek için zaten ormanlık alanlara girişleri sınırladıklarını ifade eden Vali Aktaş’ın bir de çağrısı var: “Kurban Bayramı’nda seyahat eden tüm vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymalarını ve yola yorgun çıkmamalarını ve en önemlisi özellikle havaların ısındığı bu günlerde orman yangınlarının önüne geçmek adına ellerindeki hiçbir cismi çevreye atmamaları rica ediyorum” dedi. Her bayram Çanakkale feribot geçişlerindeki yoğunluk gündem olur. Bu yüzden bayramdan sonraki yazımda Çanakkale Boğazı ve ada geçiş rakamlarını GESTAŞ’tan alıp sizlerle paylaşacağım.
Değerli okurlarımız, dostluğun, kardeşliğin, sevginin hüküm süreceği, birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en iyi şekilde hissedeceğimiz nice bayramlar diler, mübarek Kurban Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutlarım.