İhracat odaklı büyüme stratejisini başarıyla uygulayan ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, ASELSAN’ın ilk çeyrek net kârı 1,2 milyar lira seviyesine ulaştı.
Şirketin üç aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 15,1 milyar lira olurken brüt karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış gösterdi.
Faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK), 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artışla 3,4 milyar liraya çıkarken, FAVÖK marjı yüzde 22 olarak gerçekleşti. ASELSAN’ın öz kaynaklarının aktife oranı ise yüzde 63 oldu.
ASELSAN’ın bakiye siparişleri 11,1 milyar dolar oldu
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 11,1 milyar dolarlık bakiye siparişlerine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
Tarihimizin en yüksek bakiye sipariş rakamına ulaştık. Böylece Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından ilkleri yaşadığımız verimli bir dönemi geride bıraktık. Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan için geliştirdiğimiz onlarca teknolojiyle, milletimizin geleceğe güvenle bakmasını sağladık.
M60T tankları
Hayata geçirilen faaliyetler
Hayata geçirdikleri diğer çalışmaları da aktaran Akyol, şu değerlendirmede bulundu:
Üstün aviyonik sistemlerimizle güç verdiğimiz KAAN’ın kanatlanmasına şahitlik ettik. Ülkemizin ilk milli denizaltı savunma harbi sonarı olan Düşük Frekanslı Aktif Sonar Sistemini (DÜFAS) donanmamıza kazandırdık. Denizlerdeki hakimiyetimize büyük bir güç çarpanı oluşturacak Otonom Sualtı Aracı Deringöz’ün ilk dalışlı testlerini başarıyla tamamladık.
Son dönemde MARLİN İnsansız Deniz Aracı ve YENER Mayın Tespit Sistemi’ni envantere kazandırdık. MURAD Uçak Burun Radarımızı F-16 platformuna entegre ettik ve test uçuşlarına başladık. TOLUN Güdümlü Mühimmatı’mızın ilk ihracat sözleşmesini imzaladık. Muadillerine göre daha yüksek performans sağlayan ASELFLIR-500 EO Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’nin ilk ihracatını yıl başında gerçekleştirdik.
Sivil alanda oyun geliştirici sistemler
Akyol, sivil alanda da oyun geliştirici sistemlerin kullanıma sunulduğuna dikkati çekti. Mobil röntgen cihazının (ADR-M100) kullanımına işaret eden Akyol, “Son olarak ülkemizin en uzun menzilli radarı niteliğindeki Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi’ni (ALP 300-G) güvenlik güçlerimize teslim ettik. Özetle, ülkemizin güvenliği için kritik öneme sahip projeleri bir bir hayata geçirdik.” ifadesini kullandı.
“Seri üretim kapasitemizi artırmak için 400 milyon doları aşan dört büyük yatırımı başlattık”
ASELSAN’ın yurt içinde ve yurt dışında kullanılan 500’den fazla ürünü olduğunu kaydeden Akyol, şu değerlendirmelerde bulundu:
Bu sayede ASELSAN’a duyulan güveni perçinliyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde Malezya’dan Şili’ye, Polonya’dan BAE’ye kadar çok geniş coğrafyada varlık gösteren küresel bir şirket haline geldik. Ülkemizin aydınlık yarınları için büyük bir sinerjiyle mesai harcamaya, stratejik iş birliklerimizi artırmaya devam edeceğiz. Ürün ve teknolojilerimizde 2030 yılına kadar takip edeceğimiz yol haritalarımızı oluşturduk. Seri üretim kapasitemizi ve yeteneklerimizi artırmak için 400 milyon doları aşan dört büyük yatırımı başlattık.
“Hedefimiz dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline gelmek”
Hedefimiz ASELSAN’ı dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmek. Yüksek teknolojimizle, kaliteli ve hızlı üretimimizle, ihracat potansiyelimizle bu hedefe ulaşacağız.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)