Seçimlerden dolayı millet ve siyaset de yoruldu. Herkes gibi siyaset de bayram tatilinde. Elbette bu siyasi temaslar, söylemler değil son dönemde siyaset dünyasında pik yapan gerilim ve sert üslup anlamında… Sanki ılık bir rüzgar esiyor gibi… Seçim öncesinde birbirlerini en keskin sözlerle eleştirenler arasında sıcak mesajlar, ziyaretler, el sıkışıp bayramlaşmalar daha ön planda. Olması gereken de bu. Ama bu özlenen yumuşama mı yoksa daha çok gerilim havasına kısa bir mola mı flu. Sonrasında yine devam ve ivme yükselmesi olabilir. Üstelik de 2028’e kadar önümüzde seçimsiz bir dört yıllık süre görünüyor olmasına rağmen. Niyesi malum; sandık sonuçlarından hareketle siyasette dalgalanma ve yeniden yapılanma hareketliliği söz konusu. İktidar oy kaybının nedenlerine odaklı, muhalefet kanadında da şimdilik İYİ Parti’de kurultay ve Akşener’in “yokum” kararıyla yeni lider kim olacak tartışması, heyecanı var…47 yıl sonra seçimlerde başarı yakalayan CHP’de ise sandıktan güçlenerek çıkan Genel Başkan Özel koltuğu sağlamlaştırmış durumda. Son “Ben teknik direktörüm, İmamoğlu ve Yavaş takımda forvet” sözleri de bilenlere, bilmeyenlere patron benim niteliğinde…Seçimde başarısızlık durumunda dönüş hesabı yaptığı konuşulan Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere…
★★★
Son iki seçimde siyasette çok konuşulan, tartışılan 6’lı masanın kurucuları, lokomotifleri kaybettiler açıkçası. Cumhurbaşkanlığı seçimleri Kılıçdaroğlu’nu, yerel seçimler de Akşener’i gözden düşürdü. 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde meydanlarda “Bir oy Kemal’e, bir oy Meral’e” diyerek CHP’lilerden destek hesabı yapan Akşener, yerel seçimde kendi tabanını, seçmenini CHP’ye kaptırdı…İYİ Parti’nin oyları eridi. CHP’nin seçimi kazanamayacağı öngörülen pek çok ilde açık ara başarısının en etkin nedenlerinden biri de bu zaten… Akşener, daldakine oynarken eldeki kuştan oldu bir başka deyişle. Dolayısıyla siyaset bilimciler, deneyimli politikacılar hemen herkesin hemfikir olduğu nokta Akşener’in bugün İYİ Parti liderliğini bırakıyor olmasının nedeni 6’lı masada yaşanan uyumsuzluk, çıkan kriz. Kazanacak aday noktasında Kılıçdaroğlu’na yönelik tartışma onu yönetemediler. Kılıçdaroğlu da yönetemedi, Akşener de… Bu kısır çekişme her ikisini de yıprattı, masa da hasar aldı böylece. Özellikle de masadan kalkma, devirme, ardından dönme ve daha sonraki seçimde de hepten ayrışarak eski masa ortağına yönelik sert, eleştirel, öfke odaklı siyaset stratejisi, tarzı da seçmen nezdinde hoş karşılanmadı, kabul görmedi. Sonuçta da seçmen faturayı Kılıçdaroğlu ve Akşener’e kesti, her ikisine de evin yolunu gösterdi. 6’lı masa muhabbetinden kazançlı çıkanlar ise CHP listelerinden parlamentoya giren, grup kuran, son yerel seçimde de hiçbir varlık gösteremeyen diğer dört parti. Vatandaşta karşılıkları olmadığının ortaya çıkmasına rağmen yorulmadan nefes tüketmeden o kadar milletvekili aldık, bu başarı bize yeter diyerek hepsi sessizliğe bürünmüş durumdalar!..
★★★
Yani “kazanacak aday” muhabbetiyle aralarına soğukluk giren, ayrışan Kılıçdaroğlu ve Akşener kaybettirecek etken olarak birbirlerinin siyaseten sonlarını da hazırladılar aslında… Elbette siyasette yarın ne olacağını kestirmek zor, olmaz olmaz diye bir şey yok ama an itibarıyla “Bir oy Kemal’e bir oy Meral’e” sloganı, söyleminin her ikisine de yaramadığı ortada…Hesaplar şaştı, çarşı karıştı…Bayram tadında bayram temennisiyle, herkese sağlık, barış, kavgasız günler ve nice bayramlar…