Türk Dünyası Yayıncılar Birliği

Anev kentinin 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılışı ve en ünlü Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300’üncü yılındaki anma törenleri için TÜRKSOY’un davetiyle geldiğim Aşgabat’ta iki gün süren medya forumlarını da takip ettim.

Salim Ezer, Hasan Öymez, Sultan Raev, Sedat Sağırkaya, Anna Belikova, Kutratkhuja Sherzodkhon

10’dan fazla ülkeden 80 civarında basın mensubunun davetli olduğu Türkmenistan’daki medya forumlarından bir hayli notlar aldım.

Türk devletleri arasında kurulan ilk uluslararası iş birliği örgütü TÜRKSOY’un 30’uncu yılında düzenlediği oturumların konu başlıkları şunlardı:

‘Kadim Kültürler Merkezi–Türkmen Diyarı’, ‘Medya Yoluyla Birlik: Türk Dünyasından Bakış Açıları’, ‘Mahtumkulu Firaki’nin Engin Bilgeliği’, ‘Mahtumkulu Firaki’nin Yaratıcılığı ve Dünya Edebiyatı Üzerindeki Etkileri’, ‘Dijital/Sanatsal Medya ve Haberler’, ‘Haberler, İnternet Siteleri, Yapay Zekâ ve Sosyal Ağların Gelişimi’, ‘Sinema ve Animasyon Film Festivalleri’ ve ‘Filmlerin Televizyon Üzerine Etkisi’.

Türklerle Eurovision

‘Medya Yoluyla Birlik: Türk Dünyası’ndan Bakış Açıları’ oturumunun moderatörlüğünü yapan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilat İletişim ve Bilim Daire Başkanı Salim Ezer, TÜRKSOY olarak Türk Dünyası Yayıncılar Birliği’ni kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Türk Cumhuriyetleri arasındaki bağların güçlenmesi, halkların kaynaşması için önemli bir hamle bu… Bu örgüt, Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) düzenlediği Eurovision Şarkı Yarışması’nı Türk devletleri arasında düzenlese, o bile yeter.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez ise TRT’nin yedi kıtada 19 televizyon kanalının yanı sıra 17 radyo ile 41 dil ve lehçede yayın yaptığını, 17 ülkede temsilciliği olduğunu açıkladı.

300 milyon Türk

‘Medya Yoluyla Birlik: Türk Dünyası’ndan Bakış Açıları’ oturumunun konuşmacıları arasındaki Anna Belikova, Türk değildi, o nedenle ne söyleyeceğini merak ettim. Kazakistan’da doğan Rus vatandaşı Belikova, Türkçe, Arapça ve İngilizce dahil birçok dile, lehçeye hâkimdi ve ne işler yaptığına dair yazılansa şuydu:

“Moskova Devlet Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Akademisi ve Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde kıdemli okutman, ‘Şarksinaslar Kulübü’ kurucusu, ‘Rus–İslam Dünyası’ Stratejik Vizyon Grubu Danışmanı, RT Televizyon Kanalı Protokol ve Dış İlişkiler Müdürü.”

Konuşmasına başlamadan dizüstü bilgisayarındaki grafikleri dev ekrana yansıtmak için izin isteyen Anna Belikova, tüm oturumlarda bunu yapan tek akademisyendi. Belikova, yaptığı sunumla salondakilere dünyadaki Türk popülasyonu hakkında adeta ders verdi.

Dünyada 300 milyon civarında Türk olduğu ve 17 ülkedeki Türklerin sayılarını ekrana yansıtan Belikova, Rusya’da yaşayan Türk toplulukları da sıralayıp, sayılarını verdi.

Belikova’nın dünyadaki Türk nüfusuna dair açıkladığı rakamlara bakınca, daha da büyük bir önem kazanıyor kuruluş aşamasındaki Türk Dünyası Yayıncılar Birliği.

GÜNÜN SÖZÜ

“Kadınlar sevmedikleri insanlara karşı acımasızdır.” (Alexandre Dumas)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir