Çocuklar Afrodisias Antik Kenti’ni tanıyor

Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti, düzenlenen atölye çalışması ile çocuklara tanıtılıyor. Ören yerindeki önemli yapıları ve Afrodisias Müzesi’ni ziyaret eden olan çocuklar, arkeologlar gibi kazı çalışması da yapıyor.

Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodit’e adanan, adı “Aphrodite’in yeri ve yöresi” anlamına gelen Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre köyü yakınında yer alıyor. Kent, çoğu ayakta olan yapıları, heykel, kabartma ve yazıtları Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin mermer sanatı ve mimarisini aydınlattığı için antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Kent, yakınında bulunan mermer ocakları sayesinde heykel üretim merkezi haline gelnesi ve dönemin en ünlü heykeltıraşlarının burada yetişmesiyle öne çıkıyor.

KÜÇÜK ARKEOLOGLAR

30 yılı aşkın süredir Afrodisias kazılarına ve uluslararası tanıtımına destek veren Geyre Vakfı, 2018 yılında Afrodisias’ı halka tanıtmak için de bir proje başlattı. Önceliğin bölgede yaşayan çocuklara verildiği projeye Karacasu ve Nazilli’den 9-14 yaş grubundaki çocuklar ve onlara eşlik eden öğretmen, imam ve kuran kursu eğitmenleri katıldı. Yoğun ilgi görmesine rağmen pandemi nedeniyle ara verilen projeye bu yıl devam edilecek.

6 Ağustos’a kadar açık olacak Afrodisias Arkeoloji Atölyesi’nde öncelik yine çocuklarda olacak. Bir yetişkin eşliğinde 25’er kişilik gruplar halinde Atölye’ye katılan çocuklar, önce Afrodisias hakkında bilgi edinecek. Daha sonra ören yerindeki önemli yapıları ve Afrodisias Müzesi’ni ziyaret edecek olan çocuklar, Meclis Binası’nda kentin sorunlarını tartışacak, drama ve çeşitli oyunlarla geçmişi yeniden canlandıracak. Etkinlik kapsamında çocuklar arkeologlar gibi kazı çalışması da yapacak. Ücretsiz olarak düzenlenen bu etkinliğe katılmak isteyenler [email protected] adresine e-mail atarak başvuru yapabiliyor.

KAZI ÇALIŞMALARI

Avrupalı gezginlerin 18. yy’dan beri ilgi gösterdiği kentte Fransız ekip tarafından 1904 ve 1905’te başlayan kazılar, bugün New York Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle devam ediyor. 27 Temmuz’da başlayacak kazılar 29 Ağustos’a kadar sürecek. Önceki yıllarda başlayan Sebasteion’un ayağa kaldırılması, Hadrian Hamamı’nın konservasyonu ile Güney Agora ve Tetrapylon Caddesi’ndeki kazılara devam edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir