İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta 5 yıllık yol haritasını açıkladı


AA

tarafından hayvancılıkta sektör paydaşları ve uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan 5 yıllık eylem planı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Sektöre son 21 yılda toplam 312 milyar lira sağlandı. Yeni dönemde uygulanacak destekleme modeli ise bugün ilan edildi.

Yeni yol haritası

Bakanlık, tarımsal üretimde belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiriyor. Hayvancılık sektörü de hem üretici hem de tüketici yönüyle ele alınıyor.

Bu amaçla hazırlanan yeni yol haritasında, hayvansal üretim planlaması, yeni destekleme modeli, hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler ve Islah Eylem Planı konularında yenilikler ilan edildi.

Ayrıca, anaç hayvan sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar da duyuruldu.

Bakan Yumaklı’nın sunumundan öne çıkan konular şöyle:

Kaliteli kaba yem üreteceğiz. Hem alıcayı hem de satıcılı kapsama alan üretimi planlıyoruz. Hayvancılığa bir destekleme modeline geçiriyoruz. Temel, destekli, verimlilik esaslarına dayandırdık. İşletme büyüklüğüne göre belirli destekler vardı. Yeni desteklerde bu sınır kaldırıyoruz.

Aile işletmelerine ilave destekler veriyoruz. En az iki kat destek almış olacak. Kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Yüzde 70 ilave destek veriyoruz.

Yeni destekleme modelinden bir örnek vermek gerekirse sahibi kadın olan bir işletmede buzağı başına 2 bin 68 lira destek alırken 5 bin 200 lira almış olacak. Yani 2,5 kat destek almış olacak. Bu destek buzağı başına 7 bin 900 liraya kadar artacak. Destek 4 kat artmış olacak. 20 buzağıya kadar kesim anında dana başına 4 biN 500 liraya kadar destek almış olabilecek.

IPARD desteklerinin faydalanacı destekleri artırdık. 80 milyon liraya çıkmış oldu.

Hayvancılıkta diğer üzerine durduğumuz bir konu da hastalıklar. Hastalıklarda Ari işletme sayısı çok büyük önem arz etmekte. Ekonomik kayıplarını engellemek önemli. Şap hastalığına yönelik her yıl iki kez uyguladığımız aşıyı üçe çıkardık. Ek aşı ücretini biz sağlayacağız. Bizon kayıplarını azalmak için çalışma yapacağız. Kuzulara aşı yapılacak. Bakanlık olarak biz karşılayacağız.

Hayvan hareketliliğinin kontrolü açısında istasyonlar açıyoruz. Hastalıkların yayılmasını engellemeyi amaçlıyoruz. 7 gün 24 saat üzerine faaliyet göstereceğiz. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 7’ye çıkartacağız.

Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsündeulusal aşı üretim merkezi kuruyoruz. Veteriner Veteriner Kontrol Enstitüsünde tıbbı çalışma kapsamında veteriner testlerini yapacağız.

İlçelerde eğitimlere devam edeceğiz. 100 bir yetiştiricileye farkındalık eğitimi yapacağız.

Soğuk zincir iznimi sistemine bu yılın ilk yarımızda hizmete geçirmiş olacağız.

Anaç hayvan üretimi artıracağız. Kendi işletmelerimizden karşılayacağız. TİGEM ve Et ve Süt Kurumu (ESK) ile hayata geçirecek yeni proje, yerli üretimi hayata geçireceğiz.

Damızlık test maliyetini bakanlık olarak biz karşılacağız. Genetik testler ile amacımız yerli üreticiyi desteklemek olacak.

Tabii bu açıklamaların alt detayları kümes hayvancılık ve aracılık uygulamalarını da sizinle paylaşacağız. Gelinen noktayı da kamuoyu ile paylaşacağız.

AYRINTILAR GELİYOR

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir