Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu’daki tüm reaktörler devreye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını belirterek, “Bu projeden yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşecek. Bu da tek başına Ankara ve İzmir’in toplam elektrik talebine ya da İstanbul’un elektrik talebinin yüzde 90’ına denk geliyor” dedi.
2023’te devreye girecek
Türkiye’nin devam eden en büyük yatırımlarından olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü ve son reaktörünün temeli bugün Dönmez’in katılacağı törenle atılacak. Türkiye’nin ilk nükleer santrali cumhuriyetin 100. yılında devreye alınacak. Dönmez, Akkuyu NGS’de çalışmaların planlandığı gibi ilerlediğini söyledi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki tüm reaktörler devreye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını belirten Dönmez, şunları kaydetti:
“Santralde her biri 1200 megavat olmak üzere 4 reaktör olacak. Yani kurulu gücü toplamda 4 bin 800 megavat. Bu projeden yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşecek. Bu da tek başına Ankara ve İzmir’in toplam elektrik talebine ya da İstanbul’un elektrik talebinin yüzde 90’ına denk geliyor. Yarım asırlık nükleer serüvenimizde hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu proje enerji bağımsızlığı, cari açığın azalması, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınması gibi bir çok açıdan ülkemize çok ciddi kazanımlar sunacak. İnşallah gelecek yıl, cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ilk reaktörü devreye alacağız. Projeyi sadece enerji alanında değil bilgi transferi anlamında da çok önemsiyoruz. Akkuyu’da çalışacak mühendis ihtiyacımızın karşılanması amacıyla, birçok öğrencimiz Rusya’daki üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı, almaya devam ediyor.”