GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Kuruluşundan itibaren Milliyet’in serüvenine ortak olan ve iki yıl önce aramızdan ayrılan usta gazeteci Sami Kohen ölüm yıldönümünde anıldı.
Abdi İpekçi’nin davetiyle geldiği Milliyet’te 1954’ten itibaren diplomasi ve dış politika konularında haber ve yazılara imza atan Kohen için dün Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde anma programı düzenlendi. ‘Meslekte İz Bırakanlar’ adlı programa, Sami Kohen’in kızı Jale Kohen Aldiş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in yanı sıra çok sayıda gazeteci meslektaşı katıldı. Anma etkinliğinde, Milliyet Gazetesi ile Kohen ailesinin Basın Müzesi’ne bağışladığı Sami Kohen’in eşyaları da ilk kez sergilendi.
Sami Kohen’in anmasına aile fertlerinin yanı sıra Genel Yayın Yönetmenimiz Özay Şendir, Milliyet’teki mesai arkadaşları da katıldı. -D Mesut Yılmaz Milliyet
Türk basınını ilk kez dış haberler sayfasıyla tanıştıran Kohen’in dış haberler alanında ülkenin en iyi gazetecisi olduğunu dile getiren Turgay Olcayto, “Onun yazıları, okurlarıyla bir ortak akıldı adeta. Keşke bugünkü ortamda Sami Bey gibi yazılarıyla okurunu aydınlatabilen insanlar olsa diye düşünüyorum. Yazılarıyla gençlere yol gösterirken gençlerin ve araştırmacıların müzede yayınlanacak yayınlarından faydalanacaklarını düşünüyorum. Dost canlısı ve her zaman gülümseyen bir insandı. Kohen ailesi ve Milliyet Gazetesi’ne, bağışları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘Mesleğine aşıktı’
Jale Kohen Aldiş de babasının meslek aşkını anlatırken, “O bindiği uçak için bile, ‘Keşke kaçırılsa da şahane bir haber patlatsam’ diyen bir insandı. Çok büyük bir meslek aşkı vardı” ifadelerini kullandı. Babasının vefatının üzerinden iki yıl geçtiğini, bu süre zarfında onun hakkında gurur verici yazılar yazıldığını belirten Jale Kohen Aldiş şöyle devam etti: “Mesleğine olan tutkusu, titizliği ve bitmek tükenmek bilmeyen merakı nedeniyle yazdıklarının doğruluğundan asla şüphe edilmedi. Türkiye’yi dünyaya tanıtma misyonu üstlenmiş diplomat kişiliğiyle de tanınmıştı. Dışişleri de dahil birçok kurum tarafından referans olarak gösterildi. Babamın gazetecilik mesleğinde başarıları sadece Türkiye sınırları içinde değil uluslararası arenada da tanındı. Gazetecilik onun için sadece bir meslek değil bir yaşam biçimiydi. O, gazeteciliğin sadece haber yapmak olmadığını aynı zamanda toplumu bilgilendirmek, aydınlatmak ve eğitmek olduğunu savunurdu. Bizler de evlatları olarak onunla her zaman gurur duyduk.”
Sami Kohen’in bazı özel eşyaları ve ödüllerinin yanı sıra odasındaki dünya haritası da artık Basın Müzesi’nde sergileniyor.
Diplomasi forumu
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir de “Sami abinin, bizlere kattığı değer ‘okuma konusunda ne kadar eksik olduğumuzun’ farkına vardırması oldu. Ben kendi adıma onu hep saygıyla anıyorum, ondan çok şey öğrendim. Milliyet’in en keyifli zamanlarıydı 2. kata gelirdim onu dinlerdim. Kendi adıma borç bildiğim şeyler var” dedi.
Sami Kohen adına bir diplomasi forumu düzenlemek için birkaç üniversite ile konuştuğunu açıklayan Şendir, “O kadar büyük bir isim ki, ismini duyanlar ‘Bizde düzenlenmesinden onur duyarız’ dediler. Sami abi çok özel. Ondan kalan sayfalara son şeklini vermek bir borçtur. Herkes bu sorumluluğun bilincinde ve ona layık olmaya çalışıyor. Sami abi, bizim için her gün yaşıyor. Milliyet var olduğu sürece de yaşayacak” dedi.