Aylin Rana Aydin – DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla düzenlenen CHRO Summit gerçekleştirildi. ‘Resilience Reset’ temasıyla yapılan zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CHRO’ları (insan kaynakları yöneticileri) bir araya geldi. Zirvede, genç yeteneklerin şirketlerden beklentileri, şirketlerin bu konuda neler yaptıkları masaya yatırıldı. Ardından ‘En Etkin 50 CHRO’ ödül töreni gerçekleştirildi.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, hiyerarşik çalışmanın yeni jenerasyona uymadığını açıklarken İK’ya bu anlamda çok iş düştüğünü dile getirdi. Genç işsizliğin OECD ülkelerinde yakın zamanda yüzde 20’ye yaklaştığını kaydeden Akkol, “Dünyada her 5 gençten 1’i işsiz. Bunun kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektör ve STK iş birlikleriyle aşılacağını düşünüyorum” dedi.
Dijitalleşme şart
Organizasyonların Yarınını Şekillendirmek adlı panel McKinsey & Company Partneri Manolya Yazarkan moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, iş süreçlerinin dijitalleşmiş olması gerektiğinin altını çizdi. Ateş, “Bizim de 5 yıl önce yaptığımız dijital dönüşüm yatırımları pandemi döneminde kesintisiz işlerimizi uzaktan yapmamıza imkan verdi” dedi. Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan, yapay zekanın 6-7 yılda yaklaşık 500 milyon işe yol açacağından bahsedildiğini söyledi. Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Umut Günal, “Bizim ülkemiz için bir beyin göçü konusu var. Genç yeteneklerin az hiyerarşi, takdir ve ödüllendirme, esneklik, sürekli gelişim, bütünsel refah gibi beklentileri var” dedi. Eczacıbaşı Topluluğu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Dr. Eylem Özgür, şirket içinde yaptıkları uygulamalardan bahsetti.
Kişisel farkındalık
Kırılmadan İlerlemek: Niçin? Nasıl? adlı panel Happy Place to Work Yönetici Ortağı Prof. Dr. Türker Baş moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Hayat Global İnsan Kaynakları Direktörü Alper Tokalp, yeni dönemde daha az hiyerarşi, çeviklik, esnek yan haklar ve diyalogların tercih edildiğini söyledi. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker, ailelerin kişisel farkındalığı yüksek çocuk yetiştirmeye özen göstermesi gerektiğinin altını çizerek, “Gençler çok sorgulayıcı, bizim kural diye koyduğumuz her şeyin artık işe yaramadığını gördük. Kurallar ya ortadan kalkıyor ya da yeniden şekillendiriliyor” dedi.
Kale Grubu İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Selda Seçkinler Oba, genç nesillerin akışta tutulması halinde çok ciddi bir potansiyeli olduğuna inandığını kaydetti. Trive İnsan Kaynakları Grup Başkanı Şenay Gani ise, zorluk dönemlerinde insanların dayanıklılığını ölçümlediklerini söyledi.
Çalışma Hayatının Dönüşümü adlı panelin moderatörlüğünü DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya gerçekleştirdi. Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, dijital dönüşümün şirketler için önemli bir rol oynadığını söyledi. Vodafone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının yüzde 10, telekomünikasyonda yüzde 30’a çıktığını kaydetti. Vodafone’da ise yüzde 44 düzeyinde kadın çalışan olduğunu söyleyen Güler, “2027 itibarıyla yüzde 50’ye taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Yapı Kredi İnsan Kaynakları Organizasyon ve İç Hizmetler Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özden Önaldı ise İK’nın gözünün hep uzaklarda ve gelecekte olması gerektiğinin altını çizdi.
Hibrit çalışma trendi
Geleceğin Liderlik Modeli: Liderliği Dönüştüren Yeni Trendler Neler? başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Assessment Systems & Talentouch Kurucu ve CEO’su Levent Sevinç, ana trendlerin başında hibrit çalışmanın geldiğini söyledi. Çalışanların yüzde 72’sinin hibrit çalışmayı istediğini dile getiren Sevinç, çalışanların yüzde 80’inin esnek çalışma imkanı sunan şirketlere daha bağlı hissettiğini belirtti. Sevinç, çalışanların liderlerden beklentilerini esnek ve çevik olması, anlayışlı ve empatik, iletişime açık, yenilikçi, yönlendiren ve geliştiren şeklinde sıraladı.
Merkezde insan var
Bugünün Gerçekleri ve Geleceğin Riskleri Karşısında Bireysel ve Toplumsal İyilik Hali başlıklı konuşma yapan Axa Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Yavuz Ölken, meslek olarak bu yıl 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle önemli bir görev üstlendiklerini söyledi. Ölken, şöyle konuştu: “Meslek olarak bunları yapabilmek, insanlık için kıymetli olanı koruyabilmek, STK olarak çalışabilmek beni iyi yapıyor. Meslek itibarıyla Türk sigorta sektörünün de kendisiyle gurur duyması gereken bir dönemden geçtik pandemi de dahil. Gelecek için insanı merkeze almak öne çıkıyor.”
Dinamik bir yapı
Geleceğin İş Dünyasında HR ve Teknoloji: Dijital Dönüşüm ve İnsan Kaynakları Yönetimi Deloitte Türkiye Şirket Ortağı & İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri İlksen Keleş moderatörlüğünde yapıldı. IC Holding İnsan Kaynakları Direktörü Nazire Ulusoy, “Ana görevimiz farkındalık yaratmak. Çalışan deneyimi de olmazsa olmazlar arasında” dedi. Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su Seda Erdem Yılmaz, “Teknolojik gelişmeler daha dinamik bir yapıya geçme zorunluluğu getirdi” dedi. Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek, iklim krizi, artan kentleşme, yaşlanan nüfusun değişimi hızlandırdığını söyledi.