ALEYNA SEVİM İstanbul – Eylül ayında da beklenen yağışların gerçekleşmemesi Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un su sıkıntısı endişesini artırıyor. İstanbul’da aşırı sıcak ve yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25’in altına indi. Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız, barajlardaki su ile ilgili acil tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Yıldız, gelecek yılların yağışlı geçeceğine dair hiçbir garanti olmadığını belirtirken şunları söyledi:
“İstanbul’da mevcut suyun daha verimli kullanılmasına yönelik acil tedbirlere büyük ihtiyaç vardır. Gelecek ay Terkos ve Büyükçekmece’ye seviyeyi artıracak şekilde yağış düşse de problem tamamen çözülmüş olmayacak. İstanbul’da birbirleriyle ilişkili 3 ana su toplama ve dağıtım aksı var. Anadolu Yakası’nda Ömerli Barajı’nda şimdi bile yeterli su var. Avrupa Yakası’nda Terkos ve Büyükçekmece havzalarına düşecek yağışlar önem taşıyor. Bu aylarda düşecek yağışlar Trakya bölgesini rahatlatsa da bu geçici olur.”
‘Tesisleri zorlayabilir’
“Avrupa Yakası geçen yıldan bu yana kurak bir dönem yaşıyor. Meteorolojik kuraklık hidrolojik kuraklığa döndü. Avrupa Yakası’ndaki barajlar boşaldı. Yağış olmazsa tükenmek üzere olan barajlardaki suyun kullanılma süresini uzatmak için barajların ölü hacim dediğimiz dip bölgesinden su çekme hazırlıkları yapılıyor. Buradan çekilen suyun kalitesinin düşük, arıtma tesislerinin teknik kapasiteleri zorlayabiliyor. Melen Barajı’nın işletmeye alınamaması İstanbul’un su temin planının bozdu. Su kaynakları yetersiz kalıyor. İstanbul’dan tersine göçün teşvik edilmesi gerekiyor.”
İstanbul’a su sağlayan barajlardan biri olan Sazlıdere de kuraklığın pençesinde. – UĞUR YILDIRIM