ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenen 78’inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi’nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
ÇAĞRIMIZA VERİLEN DESTEK ARTTI: ‘Dünya Beşten Büyüktür’ çağrımızı bu sene güçlü bir şekilde tekrar vurguladık. Bu çağrımıza verilen desteğin arttığını görüyor, bundan memnuniyet duyuyoruz.
PAŞİNYAN’LA ALÂKALI DEĞİL: (Azerbaycan’ın Karabağ operasyonu) Bu olay Paşinyan ile alâkalı değil. Ermenistan devletiyle de alâkalı değildir. Bu bir yerde Karabağ’daki çapulcu Ermeni takımıyla alâkalı bir konudur. Onların kendilerine göre bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapma girişimi hem Paşinyan’ı hem de Azerbaycan’ı rahatsız etti. Uyarılar yapıldı ama buna rağmen bunlar kendilerine çekidüzen vermediler. Azerbaycan da adımını attı. Ve süreci fazla uzatmadan oradaki operasyonlarını tamamladılar.
TEKNOFEST’E GELECEK: (Elon Musk görüşmesi) Musk ile gerek Tesla’nın Türkiye’de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Ben kendisini İzmir Teknofest’e davet ettim. Büyük ihtimalle gelecek. Türkiye’nin İHA ve SİHA’larını takip ettiğini ve başarılı bulduğunu anlattı. Biz kendisine dört kitap hediye ettik. O koltuğunun altına iki tanesini sıkıştırabilmiş.
PROGRAMI DUYURMAK BİLE İŞTAH OLUŞTURDU: (OVP) Enflasyonla ilgili hayırlı işaretler var. Gerek Hazine ve Maliye Bakanım Mehmet Şimşek gerek Hazine’deki arkadaşlar gerekse Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu noktada önümüzdeki yılın ilk çeyreği itibarıyla olumlu neticeleri almaya başlayacağımızı söylüyorlar. Biz de onlara güveniyoruz, inanıyoruz. Programa yabancıların bakışı da olumlu. OVP açıkladıktan sonra Türk ekonomisine yönelik artan ilgiyi G20 toplantısında da görmüştük. ABD’de bu ilginin artarak devam ettiğini görmek bizi memnun etti. Bu, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin göstergesidir. Tüm dünyanın da sorunu olan yüksek enflasyonla mücadele bizim de programımızın ana hedeflerinden biri. Mali disiplinle, yapısal reformlarla ekonomimizi her türlü fırtınaya dayanıklı hale getireceğiz. Programımızın en önemli ayaklarından biri de yabancı yatırımın ülkemize çekilmesi. Sadece programı hazırlayıp, duyurmak bile yabancı yatırımcılarda iştah oluşturdu. Bu rüzgârı arkamıza alarak hedeflerimize doğru hızla yürüyeceğiz.
RİCA MİNNET GÖNDERECEK: (Tahıl koridoru) Gerek liderler gerekse başbakanların Putin’e karşı olumsuz tavırları var. Tabii biz aynı tavrı taşımıyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde Ukrayna’dan 33 milyon ton tahıl sevkiyatı yapılabildi. Şimdi de 1 milyon ton, rica minnet gönderecek. Biz diyoruz ki yakın markajda tutmak suretiyle bunu belki artırma imkânı da olabilir. O, ‘Katar’ı da dahil etmek suretiyle biz bu tahılı un haline dönüştürelim. Ama Avrupa’ya yok. İhtiyacı olan Afrika ülkelerine bilabedel gönderelim’ dedi. Şimdi, bu çalışma içindeyiz.
TÜRKİYE’NİN GÜCÜYLE ALAKALI: (BM’nin yapısının değişmesi çağrısı) Böyle uluslararası adımlarda süratle netice almak mümkün değil ama umudu yitirmeden devam etmemiz lazım. Çünkü biz bunu söyledikçe bakıyoruz ki dünyada yankıları artarak devam ediyor. Bu biraz da Türkiye’nin gücüyle alakalı. Ne kadar güçlenirsek bu çağrımız da karşılığını o kadar fazla bulacak.
DİĞER SEÇENEKLERİ TANIMIYORUZ: (KKTC’nin tanıması çağrısı) KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak tanınması Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak yegâne adımdır. Bunun dışındaki seçenekleri tanımıyoruz.
FAZLA UZAMAZ: (Emekli zammı) Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. İlgili bakanım çalışmalarını sürdürüyor. Dönüşte bir araya geleceğiz ama 2024’e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz. Biz ekonominin kronik problemlerini çözerken işçilerimizin, memurlarımızın yanı sıra emeklilerimizi de enflasyona ezdirmemek için çabalıyoruz. Emeklilerimizin sıkıntılarını biliyoruz. Toplumun tüm kesimlerine yönelik adımlar attığımız gibi onların da yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacağız.
Kamuda mülakatta yeni yol haritası
OBJEKTİF KRİTERLER: (Kamuda mülakatın kaldırılması) Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir. Mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu çok mühim. Bunu yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz.
O İŞLERLE UĞRAŞMAM: (Özgür Özel’in, CHP Genel Başkanlığı’na adaylığı) Beni bu çekişmeye katmayın. Ben kendi işime bakıyorum. O işlerle uğraşmam.
DEVLET BEY İLE KONUŞACAĞIZ: (Yerel seçimler) 81 vilayette başta İstanbul, Ankara olmak üzere Devlet Bey’le oturacağız, konuşacağız. İstişarelerimizi yapıp isimleri belirleyeceğiz.
‘Aileyi korumak vatanı korumaktır’
SAPKIN AKIMLARLA MÜCADELE: (BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında aile kurumuyla ilgili sözleri) Beni en çok rahatsız eden, BM Genel Kurulu’na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Liderlerden bir tanesi LGBT’ci, bir diğer lider LGBT’ye karşı. Ne yapılmak isteniyor? Ben şahsen Genel Sekreter ile fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Ülkemizde bu sapkın akımların aile yapımızı, gençlerimizi hedef alan girişimlerine asla müsaade etmeyiz. En etkin adımı Meclis açıldığında anayasa değişikliğiyle atacağız. Aileyi korumak, Türkiye’yi korumaktır, vatanı korumaktır. Uluslararası zeminde bu mücadelede iş birliklerine hazırız.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL: (Müslümanların kutsallarına saldırılar) Muhataplarımıza bunun bir ifade özgürlüğü değil, nefret söylemini körükleyerek küresel barışı tehdit eden eylemler olduğunu anlattık. Asıl acı olanın İslam dünyasından beklediğimiz düzeyde tepkinin gelmemesidir.
İsrail’le enerji sondaj çalışması
YENİ İŞ BİRLİKLERİ MÜMKÜN: (Netanyahu’yu kabul) Ben kendisine, ‘Siz bu ziyareti bir gerçekleştirin, ardından ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim’ dedim. Mutabık kaldık. İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’den aynı zamanda Avrupa’ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız. Şu an itibarıyla 9,5 milyar dolar toplam ticaret hacmimiz var. Bunu asgari 15 milyar dolara ilk etapta çıkaralım diye bir mutabakata vardık. İki ülke arasındaki farklı alanlardaki iş birliklerini artırmak için bu bakanlarımızın yer alacağı bir mekanizma kurulmasının faydasını anlattık. Enerji, turizm ve teknoloji gibi alanlarda yeni iş birlikleri tesis etmek için iki ülkenin birlikte çalışması mümkün.
Selanik zirvesi sıçrama olacak
OLUMLU ATMOSFER: (Miçotakis’le görüşme) Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile karşılıklı görüşecekler. Aynı şekilde Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da çalışmalarını muhatabıyla yapacak. Hedefimiz Ege’deki sıkıntılı havayı dağıtmak ve Miçotakis’in de yaklaşımı o istikamette. Selanik Zirvesi Türkiye-Yunanistan arasında önemli bir sıçrama olacak. Dışişleri Bakanlarımız ön hazırlıklarını yapacaklar ve Selanik’te 7 Aralık’ta bu zirveyi yapacağız. Zirveyle beraber birçok şeyin değiştiğini karşılıklı göreceğiz. Son dönemde her iki ülke de afetlerle sınandı. Bu olumsuz durumlar ülkelerimizi yardımlaşma noktasında birbirine yaklaştırdı. Son dönemde artan üst düzey temaslar da mevcut olumlu atmosferi destekledi. Türkiye ve Yunanistan olarak güven ortamına zarar verecek adımlardan ve söylemlerde uzak durmamız gerekiyor.