Faizde karar günü piyasalar temkinli

Son üç ayda politika faizini toplam 16.5 puan artıran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, bugün yine toplanarak ekonomideki gelişmeleri değerlendirecek ve faiz kararını açıklayacak. Faiz kararı öncesi son işlem gününde piyasaların yatay ve temkinli bir seyir izlediği gözlendi. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi günü, 7706-7897 puan aralığında geçirirken dolar ve euro’nun önceki günkü fiyatlarına yakın işlem gördüğü izlendi.

Son artış 7.5 puan

Para Politikaları Kurulu, geçen ay politika faizini 7.5 puan birden artırarak yüzde 25’e çıkarmış, bu hızlı artışa enflasyon beklentilerinin çıpalanması için karar verildiğini duyurmuştu. Zira Merkez Bankası’nın temmuz ayında açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58, tahmin aralığının üst sınırı ise yüzde 62’ydi. 7.5 puanlık faiz artırımına karar verilen toplantıya ilişkin açıklamada ise temmuzdaki enflasyon raporundan söz konusu toplantıya kadar geçen sürede yapılan değerlendirmelerin, enflasyonun yılı tahmin aralığının üst sınırında kapatacağına işaret ettiği vurgulandı. Bu PPK toplantısından sonra, 4 Eylül’de TÜİK ağustos enflasyonunu açıklamış, TÜFE’nin aylıkta yüzde 9.09, yıllıkta ise 58.94 olduğunu duyurmuştu.

Beklentiler yüksek

Tüm gelişmeleri değerlendiren ekonomistler, bugünkü faiz artımının 5 puandan daha az olmayacağı görüşünü dile getirdi. Politika faizinin son üç ayda hızlı artırılmasına rağmen enflasyon-faiz makasının hala çok açık olduğunu vurgulayan uzmanlar, enflasyon beklentilerinin de yüksek seyretmesinin, Merkez Bankası’nın hızlı faiz artırımında etkili olabileceği değerlendirmesini yaptı. Hatta bazı uzmanlar 10 puana varan şok faiz artırımı olabileceğini, bunun kur korumalı mevduattan çıkış adımlarını da destekleyeceği öngörüsünde bulundu.

Fed faizi sabit tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflediği belirtilerek, bu hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 aralığında tutulmasına karar verildiği aktarıldı. Yüksek enflasyon karşısında geçen yıl faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022’deki toplantısında 25 baz puan artışla 2018’den itibaren bir ilki gerçekleştirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir