Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde 78. BM Genel Kurulu’na hitap etti. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek BM’deki reform çağrısını yineleyen Erdoğan, özetle şunları ifade etti:
TESPİTİMİZ DOĞRU: Güven ve dayanışma temasıyla toplanan Genel Kurul’un, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Genel Sekreter’in ‘İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı’ tespitine biz de katılıyoruz. Bu tespit bizim ‘Dünya 5’ten büyüktür’ çağrımızı ifade ediyor. Güvenlik Konseyi artık dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, 5 ülkenin siyasi stratejilerinin çarpışması haline gelmiştir.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI: Hem Rus hem de Ukraynalı dostlarımızı masada tutmaya gayret ediyoruz. Karadeniz girişimi ile dünya piyasasına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak, küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik. Girişimin çıkmaza girmesi dünyayı yeni bir krizle karşı karşıya bıraktı. Bu insani köprü için temaslarımız sürüyor. Amacımız, çevremizdeki çatışmalar karşısında dünya barışına ve refahına en büyük katkıları sunmaktır.
TERÖRLE MÜCADELE: Suriye’nin toprak bütünlüğüne en büyük tehdit bu ülke üzerine hesabı olan güçlerin güdümündeki terör örgütlerine verilen açık destektir. Bir yandan PKK-YPG, diğer yandan radikal grupların cenderesi altında bunalan Suriye halkı isyan konumuna gelmiştir. Irak da iç ve dış samimi sınamaları aşmak için samimi çaba içerisindedir. Bölge ülkeleri olarak Kalkınma Yolu Projesi ile bölgesel entegrasyonu güçlendireceğiz. Bölgede başları her sıkıştığında DEAŞ bahanesine sarılanların oyunları artık ifşa olmuştur. DEAŞ’la en büyük mücadeleyi vermiş ve en büyük kayıpları yaşatmış bir ülke lideri olarak açık konuşmak istiyorum. Suriye ve Irak başta olmak üzere kendi ekonomik çıkarları için DEAŞ ve benzeri örgütleri paravan olarak kullananların riyakârlıklarından bıktık ve usandık. Bu bölgelerdeki tek tehdit DEAŞ değildir. Asıl tehdit vekalet savaşlarının aracı olarak kullanılmak üzere beslenen terör örgütleridir, paralı askerlerdir, kimi yerel unsurlardır. Karşımızdaki bu gerçeğe rağmen terör örgütleriyle çalışan ülkelerin terörden şikayet etme hakkı yoktur. Dünyanın refahını barışını sağlayacak kurumları yeniden yapılandırmalıyız. Bir kez daha diyoruz ki, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ daha adil bir dünya mümkündür.
İKİRCİKLİ TAVIR SON BULMALI: Bölgesel ve küresel sınamaların giderek griftleşen yapısı Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde ilerletilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Avrupa Birliği’nden beklentimiz uzun süredir ihmal ettiği ülkemize yönelik yükümlülüklerini süratle yerine getirmeye başlamasıdır. Özellikle Türkiye’ye yönelik sergilenen ikircikli tavırların artık bir son bulması gerekiyor.
AVRUPA GELECEĞİNİ KARARTIYOR: Bilhassa gelişmiş ülkelerde bir virüs gibi yayılan ırkçılık, yabancı karşıtlığı, İslam düşmanlığı artık tahammül edilemeyecek seviyelere ulaşmıştır. Avrupa’da Kur’an’a karşı saldırılara, ifade özgürlüğü maskesi altında izin vererek, eylemleri teşvik eden zihniyet, esasen kendi eliyle kendi geleceğini karartmaktadır. Tüm platformlarda İslam düşmanlığıyla mücadeleye yönelik girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.
KARABAĞ AZERBAYCAN TOPRAĞIDIR: Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı değerlendiremediğini görüyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilemez. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korunma yönünde attığı adımları destekliyoruz. Son olarak sorumluluğunu hissettiğimiz Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki son olumsuz gelişmeyi de kesinlikle kınıyorum. Bölgedeki gelişmelerin süratle sona ermesini temenni ediyorum.
KKTC’yi tanıyın çağrısı
Uluslararası toplumu, KKTC’nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülkeyle diplomatik, siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz. Ada’daki BM Barış Gücü’nden tarafsızlığa riayet bekliyoruz. İtibarı zedelenen bu gücün, Kıbrıs’ta yeni itibar kaybıyla karşı karşıya kalmasını istemeyiz. Ortadoğu’ya kalıcı barışın gelebilmesi, ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin Devleti hayata geçirilmeden, İsrail’in de aradığı huzuru ve güveni bulabilmesi zordur.
Sıfır Atık için destek
BM’nin Sıfır Açlık sloganından giderek uzaklaşıyoruz. Dünyanın bu kadar geliştiği çağda, 735 milyon kişinin açlıkla boğuşmasının hiçbir izahı olamaz. Uzaya turistik yolculuk için 100 milyonlarca dolar harcanırken, Afrika’dan Asya’ya milyonlarca insan yiyecek bir lokma yiyecek bulamıyorsa, hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Tüm ülkeleri bu konuda güçlü irade göstermeye devam ediyoruz. Çocuklarımıza, bilinçsiz tüketimden doğan kirliliğe boğulmuş ve doğal kaynakları tüketilmiş bir dünyayı miras bırakamayız. Buradan tüm ülkeleri, uluslararası kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını Sıfır Atık Hareketi’ne destek vermeye davet ediyorum.
Türkevi’nden yürüdüler
Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile Türkevi’nden BM binasına yürüyerek geldi.
Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını Genel Kurul’da dinledi. Emine Erdoğan’ın yakasına taktığı ay yıldızlı broş dikkati çekti.
Erdoğan’ın konuşması sırasında kullandığı, “Dünya 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür” ifadesi salondakiler tarafından alkışladı.