Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Kademeli çıkış stratejimiz var” dediği kur korumalı mevduatla (KKM) ilgili atılan yeni adım, çıkışa doğru bir kademenin daha devreye girdiğini gösterdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, KKM’nin zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Daha önce KKM’de zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15’ti.
Böylece piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Söz konusu adımla 250-300 milyar TL’ye yakın bir likiditenin sistemden çekileceği hesaplanıyor. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM’de uzun vade öne çıkarılacak.
60 milyar TL azaldı
Son 2 hafta içinde KKM hesapları 60 milyar lira gerileme gösterdi. KKM’nin toplam büyüklüğü geçen hafta açıklanan son verilere göre 3 trilyon 348 milyar lira düzeyindeydi. Bazı bankaların yeni hesap açmayı kabul etmemesi de bu gelişmede etkili oldu.
Yüzde 45 faiz
Öte yandan pek çok bankanın KKM’den ayrılıp TL mevduata geçmek isteyenlere ise yüzde 45’e varan oranlarda faiz verdiği gözleniyor. Söz konusu oran her ne kadar enflasyonun altında olsa da halihazırda mevduata verilen en yüksek faiz olarak dikkat çekiyor. Diğer TL mevduatlarda faiz oranı yüzde 33-38 arasında değişiyor.