ALEYNA SEVİM İstanbul – Yangında ormana ilk koşanlardan biri de orman gönüllüleri.. Gönüllülerin çabası ve oluşturdukları insan zinciri sayesinde birçok orman yangını çok fazla büyümeden kontrol altına alınıyor. Ağaçları korumak için sınava girip, eğitimlere katılarak gönüllü olmaya hak kazanan binlerce kişi, ormanların geleceğe miras kalmasında önemli rol oynuyor.
O gönüllülerden biri de Erdoğan Ersoy(47). Torna ustası olan Ersoy, Türkiye Motosiklet Platformu’nun Ersoy İSMAK Arama Kurtarma Derneği kurucularıyla tanıştıktan sonra gönüllülüğe adım atmış. Herhangi bir yangında işini gücünü bırakarak alevlere müdahale eden ekibe eşlik eden Ersoy, “Yardım etmeyi yardımlaşmayı seven biriyim. Çevreme ve üyelerimize deprem ve diğer doğal afetlerde neler yapılmasını gerektiğini anlatabildiğim için çok mutluyum. Tabii önce bilinçlenmek ve eğitim gerekiyor. AFAD gönüllüsü sistemindeki sınavları bitirdim ve İSMAK’ın eğitimlerine katıldım. 2017’den beri gönüllü olarak çalışıyorum. Yangınlarda elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Müdahaleler esnasında neler yapabileceğimizi ve hangi malzemelerin nasıl kullanılacağını gördük. Bunları da alanda bize ihtiyaç olduğunda uyguluyoruz” diyor.
Her yere koşuyorlar
Özel bir şirkette kurye olarak çalışan Selçuk Yetim de uzun zamandır orman gönüllüsü olarak görev aldığını ve yangın anında elinden gelen her türlü desteği verdiğini anlatıyor. Bir diğer orman gönüllüsü Zafer Türk de bilgisayar programcısı. Yaklaşık 4 yıldır Orman Bölge Müdürlüğü’nde gönüllü olan Türk, son yaşanan Hatay depreminde de gönüllü olarak çalışmış.
Gönüllü timi
37 yaşındaki orman gönüllüsü tekstilci Sedef Uslu ise İstanbul dışındaki yangınlarda da yardıma koşmuş. Uslu “Manavgat yangınında biz de oradaydık. Ağaçları korumak herkesin önceliği aslında. Biz bunu daha bilinçli bir şekilde yapmak için İstanbul’da Orman Genel Müdürlüğü(OGM) kordinesinde bir tim oluşturduk. Bu tim, yangınlarda OGM ekipleriyle sahada kordineli bir şekilde profosyonel şekilde çalışıyor. İzmir depremi, Kastamonu sel felaketi ve Hatay depreminde de arama kurtarma çalışmalarıyla her türlü desteği sağladık. Bundan sonrasında da her türlü afette milletimizin yanındayız” dedi.
Atışı yönlendiriyor
Orman mühendisi olan Şerife Nuhoğlu(25) da yangınlarda helikopterden su atışını yönlendiren bir gönüllü. Aynı zamanda Dost Arama Kurtarma Derneği’ne üye olan Nuhoğlu, “Heybeliada yangınında komuta merkezinde çalıştım. Yangın helikopterinde su atışı yapan Su Mühendisi görevini üstleniyorum. Avrupa Birliği projesi kapsamında Bulgaristan, Yunanistan ve Moldova’nın bulunduğu bir ekipte uluslararası arama kurtarma eğitimi aldık. Türkiye platformunda da biz temsil ettik. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde de Hatay’da çalıştık” sözleriyle bugüne kadar aldığı üstlendiği görevleri anlattı.
‘Yangınlarda hazırız’
Yangın gönüllüsü Can Sözer beden eğitimi öğretmeni. Yaklaşık 8 yıldır arama kurtarma faaliyetlerine gönüllü olarak katılan Sözer, “Elazığ, İzmir depremi ve Manavgat yangınlarında görev aldım. Şuan Dost Arama Kurtarma Derneği’nde operasyon şefiyim. Yangın gönüllüğündeki ilk ekiplerdeniz. O günden bugüne OGM’nin İstanbul’da yaklaşık bir sene boyunca ekibimizle sıkı bir hazırlık süreci geçirdik. Çeşitli alanlarda kurtarma eğitimleri aldık. Aynı zamanda İstanbul’un birçok noktasında doğada arama kurtarma eğitimleri aldık” dedi.
Elektrik-Elektronik Mühendisliğ örencisi 24 yaşındaki Ömer Genç de, OGM’nin eğitimlerine katılarak yangın gönüllüsü olduğunu belirterek, “Elazığ, İzmir depremi, Manavgat yangınında ve Kahramanmaraş merkezli depremde İskenderun’da görev aldım. Ortalama 8 yıldır arama kurtarma üzerine kendimi geliştiriyorum. Olası bir yangın anında gönüllü olarak müdahale etmek için hazırım” diye konuştu.
Nasıl gönüllü olunur?
İstanbul OGM yetkilileri gönüllülük aşaması başvuru formuyla başlıyor. Ardından yangınlara müdahalede gönüllüleri belirlemek için komisyon başvurular arasından seçim yapıyor. Belirlenen kişiler teorik ve uygulamalı eğitime alınıyor. Sınavlarda 70 ve üzeri not alanlara yeterlilik belgesi veriliyor. Belgeyi alanlara OGM’nin ‘orman gönüllüsü’ kimliği çıkarılıyor ve kendielerine yangınlarda kullanmaları için koruyucu donanım malzemeleri veriliyor. Gönüllülerin tüm bilgileri ORBİS sistemin kayıtlı oluyor. Teorik eğitimin ardından yapılan uygulamalı eğitimde direkt ormanlık alanda yangınlarda kullanılan malzemelerin nasıl kullanıldığı, müdahale edildiği ve yangın esnasında nasıl davranılması gerektiği konularını kapsıyor. Eğitimler talebe göre dünelneiyor ve ayda en az 2 kez uygulamalı eğitim oluyor.