Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş savaş uçağının yakıt tankının nasıl düştüğünü anlattı


DHA

Geçtiğimiz pazartesi günü Ankara semalarında uçuşu sırasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-4 savaş uçağından kopan yedek yakıt tankı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’nün açık otoparkına düştü.

3 aracın hasar gördüğü kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, yaşanan olayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karakuş, F-4 uçaklarının sadece Eskişehir’de uçtuğunu ve TEKNOFEST için Ankara’ya geldiğini belirterek 6-7 gün açık alanda bulunan uçağın kalkışından sonra böyle bir olay gerçekleştiğini söyledi.

“Eskiden çok daha fazla yakıt tankı düşmesi olayıyla karşılaşıyorduk”

Olayda yakıt tankının bırakılması için düğmeye basılmadığını kaydeden Karakuş, “Düğmeye basılmış olsa 2 tank birden düşerdi. Sadece tek tank düştüğü için bir kısa devre olmuş demektir. Bu harici yakıt tankları daha uzak menzile gitmek için kullanılan yedek tanklardır. Eskiden çok daha fazla yakıt tankı düşmesi olayıyla karşılaşıyorduk çünkü uçaklar dışarıda bekliyordu. 1970’lerden sonra uçak sığınakları yapıldı. Uçakların uçuştan sonra gelip girdiği yer, uçuşa giderken girdiği yer sığınaktır. Toz bulutlarının elektronik sistemlere zarar vermemesi için uçuşa kadar sığınakta bırakılır. Bu olayda da yağmur yağması söz konusu. Kalkıştan önce düşmemesinin sebebi G yememiş olması. Uçak ne tarafa gitmesi gerekiyorsa dönüşle birlikte çekiş yaparsınız. Çekişle de yer çekiminin artışı olur. Burada herhangi bir kasti hareket yok. Kısa devre yaptığında bu tank kendiliğinden düşmüştür” diye konuştu.

“Hasarı TSK öder”

Bu ve benzeri durumlarda karşılaşılan zararın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından ödendiğini söyleyen Karakuş, “Bir kısmı, ‘Yok efendim sigortası var mı araçların? Sigorta öder’ diyor. Sigortanın havadan düşen bir parçaya karşı ödeme sorumluluğu var mı? Böyle şeyler sıkıntı yaratmasın diye bunları tamamen TSK öder. Diyelim ki bir uçak düştü, 200 dönüm buğday tarlası yandı. Bu olmadı mı? Oldu. Şehrin üzerine düşmeyeyim, kasabanın üzerine düşmeyeyim diye. Hava Kuvvetleri bütün tazminatı öder. Biz bununla çok karşılaştık. Hava Kuvvetleri olarak 15’ten fazla şehidimiz var” dedi.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş

Ayrıca söz konusu uçağın yakıt tanklarının dolu olmadığını, dolu olması durumunda büyük bir felaket yaşanabileceğini vurgulayan Karakuş, “Bu konuda Hava Kuvvetleri’miz büyük hassasiyet göstererek yakıtları doldurmamış böyle bir şey olursa kaza büyümesin diye. ‘Burada Hava Kuvvetleri’nin ihmali var mı?’ diye soranlar var. Amerika Birleşik Devletleri’nin de Miami civarından uzaya gönderdiği uzay mekiği düştü mesela. Neden düştü? Yakıt tankının kırağı buzlanması sebebiyle düştü” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir