Oğuz Çat, 2001 yılında Aksaray’ın Hırkatolu Köyü’nde doğdu. Annesi ev hanımı, babası işçi olan Oğuz’un bir abisi vardı. İlkokulu köy okulunda bitiren Oğuz, ortaokul ve liseyi merkezde okudu. Çok başarılı bir öğrenci olmayan hatta liseye başladığında matematiği çok kötü olan Oğuz, üniversite sınavlarında gösterdiği başarıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Peki, liseye kadar çok başarısız bir öğrenci iken sınavlardan nasıl yüksek not almayı başarıyordu? Hiçbir zaman zekâya inanmadığını söyleyen Oğuz, üniversite sınavlarında gösterdiği başarıyı şöyle anlattı:
“Liseye başladığımda matematiğim çok kötüydü. İçler dışlar çarpımı yapmasını bile bilmiyordum. Beni abimin başarısı çok etkiledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisi bölümünden mezun oldu. Şu anda mühendislik yapıyor. ‘Ben de onun gibi iyi yerlerde olmayım’ dedim. Bir de babam eğitime çok önem veren biri. Annem ve babam okuyamadıkları için abim ve benim iyi yerlere gelmemiz için seferber oldular. Onların da emeklerini boşa çıkarmak istemedim. Çalışarak, yoğun çaba ve emek göstererek liseyi 96 ortalamayla bitirdim.”
TEK HAYALİ TIP FAKÜLTESİNE GİRMEKTİ
2019 yılında liseden mezun olur olmaz üniversite sınava giren Oğuz, ilk 22 bine girmeyi başardı. Bu rakam sayısalda derece sayılabilecek bir sıralamaydı ancak Oğuz’un tek hayali olan tıp fakültesine girmek için yeterli değildi. Oğuz’un puanı diş hekimliği gibi birçok bölüme yetiyordu ancak o tıptan başka bir bölümde okumak istemiyordu. Çok vazgeçirmeye çalışan oldu ancak Oğuz, herkesi bir kenara koyup tekrar çalışmayı göze aldı. Ancak bu süre zarfında birtakım talihsizlikler yaşadığını söyleyen Oğuz, “Sınava çalışırken pandemi çıktı. Konular kaldırıldı ve süre uzatıldı. Sınav kolaylaştırıldı. Yığılmalar oldu. Bunlar benim hiç istemediğim şeylerdi. Çünkü sınav zor olsa da ben yaparım gözüyle bakıyordum. Sonuç olarak 2020 yılında çalışarak girdiğim üniversite sınavda 18 bine girdim ve Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesine girmeyi başardım” dedi.
HEM OKUDU HEM DE AİLESİNE DESTEK OLDU
Oğuz bir taraftan tıp fakültesinde okuyor diğer taraftan özel dersler verip, öğrenci koçluğu yapıyordu. Ailesinden para almadığı gibi onlara destek oluyordu. Verdiği derslerden kazandığı paralarla keman, piyona, şan dersleri alıp sürekli kendini geliştiren Oğuz, 2021 yılında yani tıp fakültesinde okurken tekrar sınava girdi ve sayısalda 20 bin eşit ağırlıkta 15 bin sıralaması yaptı. Ancak bir tercih yapmadı. Oğuz, 2022 yılında ise KPSS Ortaöğretim sınavına girdi. Çünkü katipliğe bir ilgisi vardı. 10 parmak hızlı ve doğru şekilde yazabiliyordu. Katip olmak istiyordu ancak tıp daha ağır basıyordu. Sınavdan 90 tam puan aldı ancak ikisinin birlikte yürümeyeceğini düşündüğü için tercih yapmadı.
“Bu yıl tekrar üniversite sınava girdim. Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyorsunuz, neden sürekli sıvana giriyorsunuz? sorusunu çok aldım. Hem özel ders verdiğim öğrencileri motive etmek hem de kendi bilgilerimi güncel tutmak adına üniversite sınavlarına giriyorum. Bu yılki üniversite sınavında derece yapmak gibi bir hedefim yoktu. 17-18 Haziran’da YKS, 19 Haziran’da ise tıp üçüncü sınıfın finali vardı. Yani kendi sınavlarımı bırakıp YKS çalışamazdım. Üniversite sınavında matematiğin hepsini doğru cevaplamışım. Fenden 35 doğrum 4 yanlışım vardı. Kendi alanımda 80 soruda 74 net geldi. 509 puan aldım. Bu da ister istenmez bir derece getirdi ve 13 bine girdim. Elde ettiğim bu başarı tıp fakültesine yerleştiğim dönemden bile daha iyi.”
SON 1 SAAT KALA KARAR VERDİ: ‘TAVUĞA PANSUMAN YAPACAK DOKTOR’
Oğuz, tercih yapma kararını sınavın sonucuna göre verecekti. Bu süreçte çok kararsız kaldı önce tercih yapmayı düşünmedi ancak tercihlerin sona ermesine 1 saat kala fikrini değiştirdi. Sınava girdiğim senenin anısına olsun diyerek tercih listesi hazırladı. Tercih listesine sadece 225 puanlık Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği bölümünü yazan Çat, YKS sürecini ve tercih listesine neden sadece bir bölümü yazdığını şöyle anlattı:
“Tıp, diş hekimliği, eczacılık ya da hukuk gibi bir bölümü yazarak insanların önüne geçip haklarını yemek istemedim. Bu sebeple kontenjanı boş kalan ve fazla tercih edilmeyen lisans bölümlerini araştırdım. Karşıma, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği bölümü çıktı. Bir de Hatay’da açık veteriner bulamadığı için yaralı tavuğu acil servise getiren bir adam vardı. Türkiye’de gündem olmuştu. Hemen aklıma ‘Tavuğa pansuman yapacak doktor bulundu’ esprisi geldi. Ayrıca genelde Türkiye’de yüksek puan alanların hukuk, tıp ve mühendislik yazması isteniyor. Ben bu dayatmayı kırmak istedim. Tek tercih yaparak orayı yazdım ancak kayıt yaptırmayacağım. Çünkü Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki arkadaşlarımı ve hocalarımı çok seviyorum. Onları bırakmayı düşünmüyorum.”