TL mevduata doping ‘KKM’ye hamle geldi

Merkez Bankası, bankalarda Türk lirası mevduatı artıracak, Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) ise azaltacak bir düzenlemeye gitti. Merkez Bankası tarafından bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklikle, vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Hedefi tutturamayan bankalar ek menkul kıymet tesis edecek. Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verilmiştir. Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir. Böylece, Türk lirası vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda,

– Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine,

– Kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine, karar verilmiştir.”

125 milyar $’a dayandı

Öte yandan döviz mevduatı için zorunlu karşılık oranları da artırıldı. Buna göre, vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 aya, 6 aya ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25; 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 ilan edildi.

Kur Korumalı Mevduat’ın toplam mevduat içindeki payı yüzde 25 düzeyinde. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre KKM, 11 Ağustos’ta 75 milyar TL artarak 3.357 trilyon TL (yaklaşık 124 milyar dolar) oldu.

Gözler bu hafta faiz kararında

Piyasalarda gözler bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararında olacak. Faiz kararı 24 Ağustos’ta saat 14.00’te açıklanacak. Merkez Bankası PPK, temmuz toplantısında politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 17.50’ye çıkarmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir