Pile’de yol yapımı devam edecek

Kıbrıs’ta Yeşil Hat içerisinde yer alan Pile köyü yakınlarında yaşanan gerginlik şimdilik sona ermişe benziyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) görevlileri ile Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri arasında önceki gün büyük bir gerginlik ve arbede yaşanmıştı. BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne kolay ulaşım sağlamak üzere hazırlanan Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile KKTC arasında gerginliğe sebep olmuştu.

KKTC’li yetkililer, son olarak Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrıldığını ve yol yapım çalışmalarına başlandığını bildirdi. Yetkililer, yol yapım çalışmalarının güvenliğinin polis tarafından sağlanacağını, yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyeceğini belirtti. Pile Muhtarı Veysel Güden de, bölgede geçici uzlaşı sağlandığını, belli bir noktaya kadar yol yapım çalışmalarının süreceğini söyledi.

Öte yandan KKTC Polis Genel Müdürlüğü, Barış Gücü askerleri ile yaşanan arbedede 8 polisin yaralandığını duyurdu. Polislerin yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildikleri, Çayhan düzlüğündeki güvenlik tedbirlerinin devam edeceği vurgulandı.

BM’ye sert tepki

Olaylar sonrası BM’den gelen açıklamalar da tepki çekti. BM Genel Sekreteri Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, Kuzey Kıbrıs güvenlik güçleri ile BM barış gücü askerleri arasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklama yaptı. Dujarric, barış gücü askerlerine yönelik ‘saldırıyı kabul edilemez olarak kınadığını’ ve bunun ‘uluslararası hukuka göre ciddi suç teşkil edebileceğini’ kaydetti. Ankara’dan BM’ye sert tepki geldi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “KKTC’nin Pile-Yiğitler yolu çalışmasını hukuk dışı ve zorla engellemeye çalışan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nü kınıyorum. Kıbrıs Türkü’nün hakkı hiçbir zaman yerde kalmamıştır, kalmayacaktır” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik şunları söyledi: “Kıbrıs Türklerinin Pile’deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak için yapılmakta olan Pile-Yiğitler yolu, insani bir amaç taşımaktadır. Buna karşılık Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün Pile-Yiğitler Projesi yolunun inşa sürecine ilişkin takındığı tavır kabul edilemez ve son derece yanlış olmuştur. Barış Gücü’nün Rum Kesimi’ni memnun etmeye dönük söz konusu tavrı, bizatihi Kıbrıs’taki varlığını ve itibarını zedelemiştir. Barış Gücü, Rumlar tarafından Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa ile Pile-Voroklini yol yapımlarına izin vermiştir. Dolayısıyla Barış Gücü’nün bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı tutum, çifte standart içermektedir ve Barış Gücü’nün tarafsızlığına ağır darbe vurmuştur.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da CNN Türk’te yaptığı açıklamada “Soydaşlarımın adadaki haklarını korumak konusunda kararlıyız. Mevcut durumda yaşanan ithilafın çözümü için şu an birçok farklı kurumlar, farklı ülkeler devrede” dedi. “Aslında ayrıştıkları konu şu; Rum tarafı ‘askeri bir proje’ diyor. Biz de diyoruz ki; ‘hayır, insani bir proje’” diyen Kılıç, şunları kaydetti: “Burada suyun ulaşımı, sağlık hizmetlerinin ulaşımı.. En temel ulaşım hakkının engellenmesi söz konusu Türk tarafının. Çünkü karışık bir köy. Hem Türk vatandaşlarımızın yaşadığı hem Kıbrıslı Türklerin yaşadığı hem Rum tarafının yaşadığı karma bir köy. Biz burada çok net bir şey söylüyoruz. Bu asla ve asla askeri bir proje değil. Bu insani bir proje. BM nezdinde zaten bildirim yapılmış. Bununla alakalı bir ilerleme olacağı söylenmiş. Bu noktada kesin ve net olarak bunun herkese aslında hizmet edeceği de ortadayken Kıbrıs Rum Kesimi’nin tabiri caizse sürekli konuyu dile getirip farklı noktalarda müdahale isteğiyle bulunması sonucunda BM’nin oradaki personeliyle bizim oradaki KKTC güvenlik güçleri karşı karşıya gelmiş durumda. Bunu çözmek için çalışıyoruz, destek anlamında.”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise “Bu haksızlık ve hukuksuzluğun karşısındayız ve elbette Kuzey Kıbrıs Türk halkının yanındayız” diye konuştu.

ABD’nin ‘uzatma’ kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde aldığı kararı, bir yıllığına uzatmasını kınadı.

Açıklamada, “KKTC Dışişleri Bakanlığının bu konuda vermiş olduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz. ABD’nin son dönemde Kıbrıs Türk tarafının hilafına bölgede attığı çeşitli denge bozucu adımların, bu ülkenin Kıbrıs Adasında uzun yıllarca muhafaza ettiği tarafsız konumunu zedelediğine ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına engel teşkil ettiğine KKTC ile birlikte pek çok defa işaret ettiğimizi bu vesileyle hatırlatmak isteriz. ABD’yi, bölgedeki istikrar bakımından riskler barındıran söz konusu politikalarını gözden geçirmeye bir kez daha davet ediyoruz. Türkiye, garantör devlet sıfatıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu her daim temin etmeyi sürdürecektir” denildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir