‘Sıfır Atık Hareketi uluslararası boyutta’

Aslıhan Altay Karataş – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 14. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Çankaya Köşkü’nde düzenlenen “Yüzyılın Anıları Geçmişten Günümüze Kültürel Diplomasi Programı”nda kadın büyükelçiler ve büyükelçi eşleriyle bir araya geldi. Emine Erdoğan, program kapsamında düzenlenen, “Yüzyılın Anıları” adlı sergiyi gezerek, Türkiye’nin 100 yıllık kültürel diplomasisine ışık tutacak olaylar ve bugüne ulaşan geleneksel sanatlara ve ürünlere ilişkin stantlardan bilgi aldı. 

Emine Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek kadınlarımızla bir arada olmaktan gururluyum” dedi. Erdoğan, “Gönül coğrafyası” olarak bilinen toprakların Türklerin tarih boyu kurduğu devletlerin ulaştığı fiziksel sınırların çok daha ötesinde olduğuna işaret ederken, ecdadın barış ikliminin varlığını sürdürdüğünü söyledi. Büyükelçilerin de görev yerlerinde dokundukları hayatlarla, bütün dünyayı gönül coğrafyasına kattıklarını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Üretken kadınların el emeklerinin adil bir pazarda satılabilmesi için Afrika Evi gibi girişimlerimizle, mazlum coğrafyalara umut olmaya elbirliğiyle devam edeceğiz. Türkiye her daim sahada olacak, dünyanın vicdanı olmaya devam edecek. Çankaya Köşkü’nde açılan ‘Yüzyılın Anıları’ sergisi, milletin tarihine sahip çıkma hikayesini gözler önüne seriyor. Geçmişimiz, en büyük zenginliğimizdir.” 

BM Atık Toplantısı İstanbul’da 

Erdoğan, milletçe el ele vererek, hayat tarzına dönüştürmeye çalıştıkları Sıfır Atık Hareketi’nin uluslararası boyutlara ulaştığını da vurgulayarak, “Başkanlığını üstlendiğim ‘BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu’nun ilk yüz yüze toplantısını İstanbul’da gerçekleştireceğiz. ‘31 Ekim Dünya Şehirler Günü’ toplantısının da İstanbul’da yapılacağını hatırlatmak isterim” dedi. 

BÜYÜKELÇİLERDEN ÖVGÜ: Gurur duyuyoruz

Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci, sergiyle ilgili “Bir yandan Türk kadınını diplomasiyle temsil etmenin gururunu yaşıyoruz, bir yandan da çok kadim bir kültürden gelen kadınlar olarak böyle bir serginin, böyle bir kültürel mirasın içinde olmak, gerçekten 4 günlük yorgunluğa değdi” dedi. Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nur Sağman ise, “Burada beni en çok etkileyen de Afrika Kültür Evi standı. Özellikle kamu diplomasisi, kültürel diplomasi bakımından o kadar önemli bir örnek ki… Afrika’yı belki Afrikalıdan daha iyi tanıtabiliyoruz bu evle. Üstelik de kadınlara gelir getiren bir sistem üzerine kurulu bir kültür evi. 2016’da Hanımefendi’nin himayesinde açıldı” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir