Eris varyantı bize de gelir mi?

ALEYNA SEVİM İstanbul – Koronavirüsün yeni varyantı “Eris”in İngiltere’de yayılması ve her 7 Kovid vakasından birinde görülmesi akıllara “Eris, Türkiye’ye de yayılır mı?” sorusunu getirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pandeminin eskisi gibi alevlenmesinin söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: “Aşılar, geçirilen Kovid-19 toplumda bağışıklık oluşturdu. Artık yeni salgın beklemiyoruz. Tek tek vakalar olabilir. Şu anda da var etrafımızda. Bu varyantlar birkaç ülkede fark ediliyor, sonra görülmüyor. Çünkü eskisi gibi yoğun test yapılmıyor.” 

‘Birçok varyant var’ 

Birçok varyantın tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Ceyhan, “Mesela gribin henüz bize gelmeyen insandan insana bulaş özelliği kazanmayan, örneğin Güneydoğu Asya’da görülmeye devam eden tipleri var. O insandan insana bulaş özelliği kazanmadığı için bir salgın riski oluşturmuyor. İlk çıktığında örneğin kuş gribi, hayvanlardan insanlara ilk defa bulaştı ve kısmi yayılım gösterdi fakat sonra bağışıklık gelişti ve insandan insana bulaş özelliği kazanamadığı için risk kayboldu” dedi. 

‘Nezle, grip gibi bir şey’

Acıbadem Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Eris varyantının şu an Amerika ve İngiltere’de hâkim olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Eris, bu mikrobun bir alt grubu. O mikrobun diğer alt grupları da hâlâ mevcut ama ‘Eris’ Amerika ve İngiltere’de ön plana çıktı. Dolayısıyla buradan da tüm dünyaya yayılacak. Beni İngiltere’den birkaç hastam ‘Kovid olduk, ne yapalım?’ diye paniğe kapılarak aradı. İngiltere’de sağlık biraz sıkıntılı. ‘Merak edilecek bir şey yok’ dedik. Gerçekten ağır bir tablo yaratmıyor sonuçta. Eris varyantı da hafif bir varyant, hatta bu konuyla ilgilenenler daha da bu işin yumuşaması anlamında bu varyantın katkısının olmasını bile bekliyorlar. Bu nezle, grip gibi geçen bir şey. Öyle paniğe kapılacak bir varyant değil.” 

‘Türkiye’de de vardır ama bilmiyoruz’

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, koronavirüsün başka varyantlarının da geleceğini aktararak şunları söyledi: “Kovid virüsünün özelliği yazın dahi canlı kalması. Şu anda Eris varyantı mutlaka Türkiye’de de vardır ama bilmiyoruz. Sonbahar ve kışla birlikte artacaktır. Başka varyantlar da gelecek. Grip nasıl bizle beraber yıllarca giden bir virüs ise Kovid-19 da böyle olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir