Sitelere ‘teminatlı’ özel yönetici ekibi

DUYGU ERDOĞAN – Konut seçiminde tercih sebebi olan site yaşamı, artık kiracılar için ‘en büyük maliyet kalemi’ haline geldi. Asgari ücret zammı ve artan pek çok giderin yansıdığı aidat ödemeleri bu ay en az yüzde 30 ile yüzde 60 arasında zamlı ödendi. Emlakçılara evlerle ilgili en çok sorulan soru ise aidatlar… Konut geliştiriciler ise, artık fazla donatının olduğu siteler üretmiyor. Sitede oturanlar da apartmanlara geçiyor. 

Site yönetimleri, giderlerle ilgili önemli kısıntılar yaptıklarını belirtse de, bu yönetimlere karşı ‘güven’ sorgusu da öne çıkıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir süredir bu konuda yapılabilecekleri gündemine alırken, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ek düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Site yönetimlerinin artık belgelendirilerek denetlenmesi konusunda çalışmaların ilerlediği sistemde, ‘profesyonel site yönetimi’ sağlanmış olacak. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, dünyada olduğu gibi tesis yönetimlerinin profesyonellerce yapılmasının doğru olduğunu, ayrıca bu yönetimlerin olası sorunlara karşı önceden teminat iletmesi gerektiğini belirtti.

‘Netlik kazanmalı’

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun yenilenmesi gerektiğini anlatan Kiraz, kat maliki, kiracı, site yönetimleri konusunda belirsiz kalan tüm alanların netleştirilmesiyle sorunların çözülebileceğini söyledi.

Kanunun mevcut durumda da site içi ya da dışından yönetimlere izin verir durumda olduğunu ifade eden Kiraz, “Site yönetimini meslek edinen ve ciddi yolsuzluklara karışan şirketler var. Bunlar ‘kara listede’. Ancak farklı kişiler aracılığıyla öncelikle sitelere kiracı olarak girip, kat maliklerini yönlendirip, site yönetimlerini alarak ciddi mağduriyetler oluşturuyorlar. Siteyi ya da kişileri birkaç milyon lira dolandırıp ortadan kaybolanlar bile var. Bunlara karşı kanunun değiştirilmesi ve profesyonel tesis yönetimi sistemi oluşturulup denetlenmesi çok doğru” dedi. 

Yönetimlerin bu statüleri alırken kategorileştirilmesi gerektiğini kaydeden Kiraz, “Nakit ya da teminat mektubu şeklinde profesyonel yönetimlerden teminat alınmalı. Olası zararlar bu şekilde önlenebilir ya da sonrasında karşılanabilir. Buna uygun sigorta sistemleri de ele alınabilir” diye konuştu.

‘Güveni artıracak’

Aidat bedellerinin çok yüksek olduğu bu dönemde yönetimlerin şeffaflaştırılması adına atılan her adımın çok önemli olduğunu anlatan Avukat Çiğdem Kezer, tıpkı belli kriterlere göre müteahhitlerin iş alabilmesinin mümkün olduğu gibi site yöneticilerine de kriterler kapsamında yöneticilik vasfı verilmesinin doğru bir değerlendirme olacağını söyledi. Kezer, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı olmak üzere 3 bakanlık tarafından hazırlanan çalışmanın meclise sunulması ve kabul edilmesi ile ancak sertifika sahibi ve belirli sınavlardan geçen firmalar tarafından bu hizmetler verilecek hale gelebilecek. Bu uygulama aidat artışlarında ve yönetici seçimlerinde keyfiliği azaltacağı gibi profesyonel ve yetki belgeli yönetim firmalarına güveni artıracak ve hukuki denetim mekanizmasının daha çok çalışmasını sağlayacak” dedi.

‘Altyapısı hazır’

Kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla, birden çok bağımsız bölümü bulunan konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik olarak faaliyetlerde bulunmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde birim kurularak faaliyete geçirildi. Ali Güvenç Kiraz, seçimler öncesinde buna uygun altyapı hazırlığını tamamladığını hatırlatırken, “En temel amaç, site yönetimlerinin güvenilir ve şeffaf olmasının sağlanması” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir