Putin, Türkiye’yi ziyaret edecek

Aslıhan Altay Karataş – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye ziyareti konusunda uzlaştı. Ziyaretle aynı zamanda Putin, haziran ayındaki Wagner isyanından sonra ilk kez ülkesi dışına çıkmış olacak. 

Putin’in Rusya-Afrika Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çarşamba günü telefon görüşmesi yapacağını açıklamasıyla, Karadeniz Tahıl Koridoru’nun tekrar açılmasını bekleyen yüz milyonlarca insanın gözü bu önemli görüşmeye çevrilmişti. Dün gerçekleşen görüşmede iki lider, Putin’in Türkiye ziyareti konusunda da mutabakata vardı.  

Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan geldi. Açıklamada, Erdoğan ile Putin’in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilerek, “Görüşmede, iki lider Sayın Putin’in Türkiye’ye ziyareti konusunda mutabık kaldı” bilgisi paylaşıldı. Açıklamaya göre, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi için Rusya’nın gönderdiği 2 adet amfibik yangın söndürme uçağı için mevkidaşına teşekkür eden Erdoğan, Rus turistlerin de Türkiye’ye ilgilerinin giderek artmasından duyduğu memnuniyeti ve ortak gayretlerle bu sene turizmde rekor kırılacağına olan inancını dile getirdi. 

‘Barış Köprüsü’ 

Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde gerilimi tırmandıracak adımların atılmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Barış köprüsü” olarak değerlendirdiği Karadeniz Girişimi’nin önemine vurgu yaptı. Karadeniz Girişimi’nin uzun süre devre dışı kalmasının kimsenin yararına olmadığına, en büyük zararı da tahıla muhtaç, gelir seviyesi düşük ülkelerin göreceğine dikkat çeken Erdoğan, uygulama döneminde yüzde 23’ler düzeyinde azalan hububat fiyatlarının, son iki haftada yüzde 15’ler oranında arttığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz Girişiminin devamı için yoğun çaba ve diplomasi yürütmeye devam edeceğini kaydetti. 

Talebi karşılanırsa Rusya Tahıl Koridoru’na dönecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün Erdoğan ve Putin arasındaki telefon görüşmesi sürerken yaptığı açıklamada “Talepler karşılandığında Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönecek” dedi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin, “Rusya, anlaşmaya dönmeye hazır. Rusya’ya ilişkin kısımlar uygulanmalı. Ancak şu ana kadar bu yapılmadı” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir