Melisa Vardal – Varon’un resimlerinden oluşan “Alanino Ninovari” adlı solo sergi Büyükada’daki Adalar Kültür ve Sanat Derneği’nde açıldı. Varon’un resimlerinde ilk önce anılarına nakşettiği deniz ve yelkenliler dikkati çekiyor. Müzikte kadınlardan resimde adalı oluşundan ilhamla eserlerini üreten Varon, ilk resimlerini cam şişeler üzerine portreler çizerek icra ediyor. Her iki sanat alanında da olmanın insanı yeniden var ettiğini söyleyen Varon, eserlerinde kullandığı çarpıcı renklerle beğeni topluyor. Adada büyümenin, deniz gören bir evde yaşamanın ve denizle bütünleşmenin yansımalarını tuvallerine aktaran sanatçının sergisinde 18 resim yer alıyor.
Serginin sürprizi ise ressam Fırat Altındal’ın “altın plakları”. Altındal, Varon’un eserleriyle kazanılan altın plakları tuvale işleyerek sergiye farklı bir boyut kazandırıyor. Sanatçıya bir saygı niteliğinde yarattığı eserlerde Altındal, Nino Varon’un altın plak kazandırdığı Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Nilüfer, Kayahan, Nükhet Duru, Tanju Okan, Emel Sayın ve Candan Erçetin gibi isimleri altın plak şeklinde tuvallere aktarıyor. Türk müziğine yaptığı anlamlı katkılarıyla tanınan 79 yaşındaki Varon’un sergisinin açılışında sevenleri usta ismi yalnız bırakmadı. Açılışa Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, sanat ve siyaset dünyasından isimlerle Varon’un hayranlarıyla dostları katıldı. Sergi 4 Ağustos’a kadar ziyarete açık kalacak.
‘Müzikteki gidişat beni resme yöneltti’
Nino Varon kariyeri boyunca Tanju Okan, Füsun Önal, Timur Selçuk, Nesrin Sipahi, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Emel Sayın, Erkin Koray ve Kayahan gibi isimlerle önemli eserlere imza attı. Şimdi müziğin tek düzeleşmesinden yakınan Varon, “Ben ressam değilim, kendime göre çizen müzik arası resim yapan bir adamım. Esas işim müzik yapmaktı fakat Türkiye, rap dinlemeye başladığında bizim tarz şarkıların azaldığını esefle müşahede ettim. Hiçbir müzik türüne karşı değilim, yanlış anlaşılmasın, böyle bir hakkım yok. Çok güzel rap şarkılar var fakat bunların taklidi ülkemizde o kadar çok üretiliyor ki bizim romantik yapımızla çelişen bir müzik ortaya çıkıyor” diyor. Dünyanın evrildiği noktadan hoşnut olmayan Varon, Türk Pop’unu başlattıklarında “Cem’lerin, Barış’ların, Nilüfer’lerin, Sezen’lerin, Kayahan’ların insanların hislerine tercüman olabilecek şarkılar” yarattığını vurgularken bugün, romantik iklimimizin kadınını ve erkeğini etkileyecek şarkılar olmamasından kaygı duyduğunu söylüyor. Herkesi romantik kalmaya davet ediyor.