ŞEBNEM HOŞGÖR / Ankara – Süresiz nafaka için “adil değil” diyen Göktaş, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesi Kanun’da değişiklik yapılıp yapılmayacağı tartışmasına da nokta koydu; “Değişmesi söz konusu değil, olduğu gibi kalmalı” dedi. 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Göktaş özetle şunları söyledi:
İLE ÖZEL ÇALIŞMA: Kadına yönelik şiddet ile mücadelede ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle çok yönlü ve bütüncül bir yaklaşım benimsiyoruz. Hangi ilde vaka çoğalması varsa mercek altına alıp özel bir çalışma uygulamayı hedefliyoruz.
SESİ TİTREYEREK ANLATTI: Yurt dışında 10 yıl boyunca Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanlığı yaptım. Karşıma çıkan ilk vakalardan bir tanesi dönüm noktası oldu. Annemin babamın marketi vardı. Bir müşterimiz vardı, eşinin ona sürekli şiddet uyguladığını ifade ediyordu. Gerekli mecralara başvuru yapmasına destek olduk. Bir sabah haber aldık, üst sokağımızda bir cinayet olmuş. Bir kadın 22 yerinden bıçaklanmış, “Umarım o değildir” dedik. Maalesef oydu. Eşi uzaklaştırma kararı almasına ve elektronik kelepçeli olmasına rağmen… Brüksel sokaklarında onu yerde bulduk. Cenazesini yıkayacak kimse bulamadık, annem yıkadı. Biz toprağa verdik. Üç çocuk yetim kaldı.
ADİL BİR DURUM DEĞİL: Ben süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım. Eğer bir mağduriyet oluşuyorsa üstesinden gelmek lazım. Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değil. Tabii ki mesele uygulamadan kaynaklandı. O yüzden Adalet Bakanımız ile görüştüğümüzde bu nafaka konusunu, 6284 konusunu ve bizim bakanlığımızı ilgilendiren boyutlarını ele aldık. Bunun Adalet Akademisi’nde ders olarak verilmesini düşünüyorum.
‘6284 OLDUĞU GİBİ KALMALI’
(6284 sayılı kanunun değiştirilmesi, kaldırılması) Tabii ki söz konusu değil. Bu konuda düşüncem açık ve net. Meselede bir mağdur varsa, kadınsa onun, çocuksa onun, erkekse onun da yanındayız. Mesele öncelikle şiddet gören kişiyi anında koruma, güvence altına almak. Ailenin güçlendirilmesi bizim öncelikli alanlarımızdan biri. Ancak bu tartışmanın 6284 sayılı kanunundan ayrı bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyorum. 6284 bizim önemli bir kanunumuz. Değişmesi gerekmiyor bu kanunun, olduğu gibi kalmalı. Ancak uygulamada varsa bir hata bunun da üstünden gitmemiz lazım.
EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM VERİYORUZ’
Biz mümkün mertebe evlilik öncesi eğitim programları düzenliyoruz. Mesele evlenmek değil, mesele evliliği de sürdürebilmek. Evlilik yaşımız çok arttı. Ortalama 28-30, doğurganlık oranımız 1.6 ve 10 yıl önce 1.89’du. Yani bu da bir tehlike. Avrupa’nın çok daha gerisine gidiyoruz. Boşanma oranlarımız artıyor.
Youtuber Dila Kent
O YOUTUBER’A ENGELLEME
Göktaş, çocuklarla ilgili içerik üreten ve 4 milyonu aşkın takipçisi olan Youtuber Dila Kent’e yönelik kamuoyu tepkisine ilişkin, “İçeriği engelleme kararı çıktı” dedi.
‘KADIN İSTİHDAMI ARTIRILMALI’
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Göktaş’ın nafaka açıklamalarını Milliyet’e şöyle değerlendirdi: “Kadınların erken yaşta evlendirildiği, istihdamın sağlanmadığı bir düzende kadınların yaşamlarını insana yaraşır şekilde sürdürmesi mümkün değil. Sayın Bakan’ın bu söylemlerinin arka nedeninde Türkiye’yi çok yakından tanımamış olması olabilir. Burası Belçika gibi değil.” İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Birsen Baş Topaloğlu ise şunları söyledi: “Nafaka süresiz bağlansa da, bağlanma koşulları değiştiğinde azaltılabiliyor veya kaldırılabiliyor. Kanunda kadın erkek ayrımı yok. Ancak genelde kadın yoksulluğa düşen taraf oluyor. Yapılması gereken kadın istihdamını artırmaktır.”
EVLİLİK SÜRESİNE GÖRE NAFAKA ÖNERİSİ
Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Başkan Yardımcısı Süleyman Üstündağ, “Yoksulluk nafakasının süresiz olması hiç bitmeyen, üstelik her yıl artan borçlara neden oluyor. Kadına şiddet ve kadın cinayetleri artıyor. 4721 Sayılı Kanun’un 175’inci maddesinde değişiklik yapılması bizim teklifimizdir. Bir yıl süren evliliklerde 6 ay, 1-5 yıl süren evliliklerde 2 yıl, 5-10 yıl süren evliliklerde 4 yıl, 10 yıldan fazla süren evliliklerde 5 yıl yoksulluk nafakası ödenebilir” dedi.